Antistatische verpakkingen: Bescherm elektrische producten in de roze kooi van Faraday!

Een verpakking is naast een verpakking ook bescherming. Sommige producten hebben net wat extra liefde nodig. Neem bijvoorbeeld elektrische producten, zoals: een computer, een telefoon of elektrisch gereedschap. Elektrische producten kunnen stuk gaan door statische elektriciteit. Om dit te voorkomen kunt u het beste de elektrische producten verpakken in antistatische verpakkingen. Wij als verpakkingsmaterialen groothandel duiken graag in het verhaal achter onze verpakkingsmaterialen. Lees hier de uitleg achter de antistatische verpakkingen.

Statische elektriciteit

Antistatische verpakkingen beschermen gevoelige elektrische producten tegen statische elektriciteit. Maar wat is statische elektriciteit eigenlijk? Statische elektriciteit is een stilstaande elektrische lading, want statisch betekent stilstaan. Alle materialen zijn opgebouwd uit atomen. Een atoom is het kleinste deel van een materiaal. Een atoom bestaat uit een positief geladen kern. Deze kern wordt omringd door één of meerdere negatieve elektronen. Zo hoort het te zijn.

Zodra een atoom negatieve elektronen verliest of juist erbij krijgt ontstaat er onbalans. Als er een verandering plaats vindt binnen de negatieve elektronen, dan veranderd de lading van de atoom. Als de atoom negatieve elektronen verliest dan krijgt de atoom een positieve lading, maar als de atoom negatieve elektronen erbij krijgt dan krijgt de atoom een negatieve lading. Dit wordt ook wel een ion genoemd.

Deze atomen vormen de basis van statische elektriciteit.

Schokkend!

Nu we weten wat statische elektriciteit is, waardoor ontstaan dan de elektrische schokken als je bijvoorbeeld een deurklink vastpakt of de kat aait. Alle oppervlakken bestaan uit statische elektriciteit, atomen dus. Als u op een bureaustoel zit, dan bent u in contact met een ander oppervlak. Als je in aanraking komt met een oppervlak, vindt er een verschuiving plaats van negatieve elektronen. Dan ontstaat er dus onbalans. Als je vaak heen en weer schuift op je stoel, dan herhaalt dit proces zich constant. Dit heet wrijving. Door wrijving ontstaat er z’n groot onbalans dat er geladen elektriciteit ontstaat en dan kan er een schok plaats vinden. De schok is het ontladen van de elektriciteit in het oppervlak als het in aanraking komt met een ander oppervlak.

Meestal raak je deze elektrische lading kwijt, doordat het meteen de aarde in vloeit. Want aarde geleid elektriciteit. Maar door verschillende omstandigheden kan het zijn dat de statische elektriciteit geladen blijft. Dit is bijvoorbeeld afhankelijk van de luchtvochtigheid en de temperatuur. Vocht geleid elektriciteit. In de winter is de luchtvochtigheid heel laag, dus is er sneller kans op een schok.

Explosieve gevolgen

Leuk dat we nu weten hoe statische elektriciteit werkt, maar wat is nou precies het gevolg en waarom zijn antistatische verpakkingen zo belangrijk? U zou het misschien niet denken, maar stof wordt aangetrokken door statische lading. Als een oppervlak dus statisch geladen is dan trekt dit stof aan, bijvoorbeeld een werkbank. Gebruik dus een antistatisch doekje om uw werkbank schoon te maken.

Er wordt vuil aangetrokken op uw producten en hierdoor blijven bijvoorbeeld etiketten niet plakken. Als u een pallet inwikkelt in antistatische folie of een antistatische pallethoes, dan verdwijnt de statische lading en neemt dit geen stof en vuil op.

Daarnaast is een statische lading gevaarlijk voor elektrische producten, zoals een computer. Als een computer in aanraking komt met een ander oppervlak en er ontstaat een ontlading (schok), kan dit schade veroorzaken aan uw elektrische apparatuur. Verpak dus altijd elektrische apparaten in een antistatische zak of antistatische noppenfolie.

Vervoert u apparatuur of stoffen met explosiegevaar? Dan zijn antistatische verpakkingen erg belangrijk. Er kan tijdens een elektrische schok een vonk ontstaan. Een vonk is al genoeg om een explosie te veroorzaken of een brand. Verpak deze producten dus altijd in antistatische verpakkingen, dan wordt de statische elektriciteit ontladen. Zo voorkomt u een vonk door een elektrische schok.

Hoe werkt een antistatische verpakking

Een antistatische verpakking werkt als de kooi van Faraday. De verpakkingen zijn gemaakt van elektrisch geleidend materiaal, bijvoorbeeld koper of staal. Dit wordt ingespoten tijdens het productieproces. De geleidende materialen zorgen ervoor dat statische elektriciteit niet kan binnendringen, net zoals een kooi. Hierdoor worden elektrische apparaten beschermt tegen elektrische ontlading.

De kleur roze is typerend voor antistatische verpakkingen. Waarom? Daar ben ik niet achter gekomen. Roze of niet, het houdt de statische elektriciteit buiten als een roze kooi en daar gaat het om!

Geef een reactie