Duurzaam verpakken doe je zo

De vraag in de markt naar duurzame verpakkingen neemt sterk toe! Daarom kunnen wij natuurlijk niet achterblijven. Er zijn veel verschillende materialen die horen onder Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Maar welke soorten zijn er allemaal en hoe kun jij het beste duurzaam verpakken? Daar helpen we je in deze blog mee verder.

Verpakkingen van papier of karton

Verpakkingen die gemaakt zijn van papier of karton delen dezelfde grondstof: hout. Hout is een volledig hernieuwbaar product. Dit betekent dat we in een doorlopende cyclus bomen planten, laten groeien en deze vervolgens gebruiken voor productie. Dit klinkt misschien niet milieuvriendelijk, maar doordat we papier en karton prima kunnen recyclen is dit minder schadelijk. De grote voordelen van het gebruik van papier en karton bij verpakkingsmaterialen is dat het volledig composteerbaar is en het kan worden hergebruikt en gerecycled. Hout is een organische grondstof, waardoor het op een natuurlijke wijze door het milieu kan worden afgebroken en dus uit zichzelf verdwijnt.

Bij Profipack kunnen we gerust zeggen dat we voor elk product een kartonnen-doos hebben in het juiste formaat. Maar ook duurzame opvulmaterialen of noppenfolie met golfkarton om je producten mee te beschermen tijdens vervoer. Alles is volledig te recyclen of natuurlijk opnieuw te gebruiken.

Verpakkingen van suikerriet

Verpakkingen van suikerriet zijn gemaakt van bagasse. De overgebleven resten van de suikerrietplanten worden tot pulp verwerkt en vanuit daar kunnen ze het naar elke gewenste vorm en maat persen. Deze manier van produceren is erg duurzaam, doordat suikerriet steeds opnieuw te gebruiken valt is dit een zeer waardevolle grondstof.

De verpakkingen die Profipack aanbiedt op het gebied van suikerriet zijn voornamelijk disposables van het merk Biodore. Disposables die gemaakt zijn van plastic kunnen niet worden afgebroken in de natuur. Daarom is het juist belangrijk om deze te gebruiken van duurzame materialen. Disposables worden namelijk gezien als afval en worden altijd weggegooid. Ook zijn er binnenkort verzendzakken te verkrijgen die gemaakt zijn van suikerriet, houd hiervoor onze social-kanalen in de gaten!

Wil je nou meer weten over suikerriet bij verpakkingsmaterialen? In onze blog “5 redenen waarom jij voor suikerriet moet kiezen” gaan we er veel dieper op in. Zeker het lezen waard!

Verpakkingen van Bioplastic

Ik hoor het je al denken, wat zijn bioplastics en waarom zijn deze duurzaam? Bioplastic is een begrip waaronder meerdere soorten plastic vallen, deze zijn onder andere biologisch afbreekbare plastics en de zogenoemde ‘biobased plastics’. Elke soort heeft zijn eigenschappen en kenmerken.

Bioplastic wordt gemaakt van natuurlijke producten zoals: mais, zetmeel gewonnen uit aardappel of suikerrietplanten. Sommige zijn wel composteerbaar, andere niet. Dit plasticsoort is biologisch afbreekbaar, omdat ze gemaakt zijn van natuurlijke producten. Ze worden afgebroken wanneer het wordt blootgesteld aan bacteriën, vocht en warmte. In de optimale situatie kan dit binnen 4 tot 6 maanden gebeuren, net als het groenafval.

De bekendste soort binnen de bio plastics is: PLA, wat staat voor: Polymelkzuur, Polylactic Acid. PLA lijkt erg op kunststof. Maar er zit een verschil in, het is namelijk  100% biologisch afbreekbaar en daarom hét alternatief voor normaal plastic.

Hoe verpak je duurzaam?

Hoe pak ik mijn pakketje duurzaam in? Simpel, begin bij het bedenken van duurzame alternatieven. Voor ieder product is er wel een duurzame oplossing te bedenken. Wij helpen je graag een handje mee. Neem bijvoorbeeld voor plastic tape ➡️  papieren tape. Dit heeft precies dezelfde werking alleen is het daarnaast ook milieuvriendelijk en recyclebaar. Ga voor duurzaam!

Producten: kartonnen doos, paperfill, papieren tape, ECO papieren paklijsten.

 

Hoe kun jij bijdragen aan een duurzame verpakkingswereld?

Er zijn verschillende manieren waarop jij een steentje bij kunt dragen. Deze vijf basisprincipes kunnen je hierbij helpen.

+ Verminderen
+ Hergebruiken
+ Vervangen
+ Hernieuwen
+ Recyclen

Elk punt heeft zijn functie en helpt om het verbruik van verpakkingen te optimaliseren en zijn invloed op het milieu te verminderen.

Verminderen
Kijk goed naar welke verpakking je kiest voor het verzenden van producten. Vermijd onnodige lege ruimtes door het juiste formaat te kiezen. Op deze manier verminder je niet alleen het verpakkingsmateriaal maar ook het opvulmateriaal.

Hergebruiken
Maak de keuze voor een verpakking die je meerdere keren kunt gebruiken. Bij Profipack kun je daarom kiezen uit de zogenoemde ‘retour dozen’. Deze bevat twee handige plak strips waardoor de doos twee keer hergebruikt kan worden. Wist je dat wij ook kartonnen dozen hergebruikt voor verzending. Wij gebruiken oude dozen die nog in goede staat zijn voor verzending om zo onnodig karton te verspillen.

Vervangen
Kijk goed naar milieuvriendelijke alternatieven bij producten die je nodig hebt. Je kunt veel producten vervangen voor een duurzaam product. Kies daarom voor producten uit ons duurzame assortiment.

Hernieuwen
Hernieuwen betekent dat de natuur ze ons bijna onbeperkt kan blijven aanleveren. Een goed voorbeeld hiervan is suikerriet. Het speciale aan deze plant is dat deze steeds weer bijgroeit. Een keuze voor een verpakking gemaakt van biomassa is hierom erg duurzaam! Dit materiaal is hernieuwbaar.

Recyclen
Als je wil recyclen, moet je eerst sorteren. Papier bij papier, glas bij glas, hout bij hout ga zo maar door. Op deze manier houden we een circulaire economie waarbij één type grondstof gebruikt wordt voor alle onderdelen van de verpakking. De meeste duurzame verpakkingen bij Profipack bestaan uit 100% gerecycled materiaal.

 

Ga voor Profipack, ga voor duurzaam!
Share