Transportverpakking voor de Belgische transporteur!

Transportverpakking Belgische beroepsvervoerder

In 2019 werd in België voor 284 miljoen ton aan goederen vervoerd over de weg met in België geregistreerde voertuigen. https://statbel.fgov.be/nl/themas/mobiliteit/vervoer/goederenvervoer-over-de-weg Om dit in goede banen te kunnen lijden is het cruciaal om deze goederen op een efficiënte manier te beschermen met de juiste transportverpakking. 

STAP 1: Kies de juiste transportverpakking

De buitenste laag van de transportverpakking is misschien wel het belangrijkst, omdat deze veel omstandigheden krijgt te verduren tijdens het transport. Deze omstandigheden kunnen bestaan uit water, vocht, schokken, stoten, UV of gewicht van andere pakketten tijdens stapeling etc.

Er zijn diverse soorten kwaliteiten dozen beschikbaar om producten in te vervoeren. De dikte van deze kwaliteiten worden aangegeven met letters. In de onderstaande afbeelding zijn deze letters weergegeven met de desbetreffende dikte.

Kartondikte transportverpakking

Enkel golf dozen:

De enkel golf dozen worden over het algemeen gebruikt voor opslag, bundeling of transport. Deze zijn geschikt voor lichte producten tot 20 kg, aangezien deze minder sterk zijn dan dubbele golf dozen.

Dubbele golf dozen:

Dubbele golf dozen zijn dozen met 2 lagen golfkarton. Deze dozen zijn ideaal geschikt voor (internationaal) transport en voor zwaardere ladingen, omdat deze ladingen aan kunnen tot een gewicht van 60 kg.

 • EE golf: kartondikte van 3 mm
 • EB golf: kartondikte van 4,5 mm
 • BC golf: kartondikte van 7 mm


STAP 2: Kies de juiste opvul en beschermingsmaterialen

Tijdens transport hebben alle producten ieder een eigen speciale bescherming nodig. Iedereen verwacht bovendien dat hun verzendingen in perfecte conditie de eindbestemming bereikt. Opvul en beschermingsmaterialen bieden hier een oplossing voor. Het is van belang om te kiezen voor licht opvulmateriaal van stevige kwaliteit om op deze manier het gewicht van de verzending zo laag mogelijk te houden.

Enkele tips om uw lading optimaal te beschermen of op te vullen:

Doos met extra ril lijn
Maak bijvoorbeeld gebruik van een doos met extra ril lijnen om op deze manier de hoogte te verstellen van de doos. Hierdoor wordt er minder lucht verstuurd en zijn er minder opvul en beschermingsmaterialen nodig!
Licht opvulmateriaal
Gebruik het lichtste opvulmateriaal van een stevige kwaliteit zoals: opvulchips, opvulpapier of luchtkussenzakjes.
Duurzaam opvulmateriaal
Voor iets zwaarder duurzaam opvulmateriaal kunt u kiezen voor noppenfolie, paperfriend of golfkarton.


STAP 3: Kies de juiste sluiting van je transportverpakking

Wanneer de transportverpakking op de juiste manier is opgevuld, kan deze worden gesloten. Het is erg belangrijk dat dit op de juiste manier gebeurd, zodat de lading onderweg niet beschadigd kan raken of worden verloren. Daarnaast kunnen dozen makkelijker worden gestapeld op een pallet, wanneer deze op de juiste manier zijn gesloten.

Dozen kunnen d.m.v. verschillende materialen worden gesloten. Enkele populaire soorten zijn PVC en PP tape. PP tape is bijvoorbeeld uiterst geschikt voor lichtere pakketten. Voor de middelzware pakketten en zware pakketten wordt PVC tape aangeraden. De tape is makkelijk aan te brengen wanneer u gebruik maakt van een tapedispenser. Hiernaast is het overigens mogelijk om voor autolock dozen te kiezen met een sterk hechtende plakstrip, waardoor er geen materiaal nodig is om deze dozen te sluiten.

Tape technieken:

Wanneer een doos erg stevig is, maar niet goed gesloten is zal het de lading niet op een optimale manier vervoeren. Om de dozen te sluiten zijn er diverse technieken die hiervoor gebruikt kunnen worden. Deze verschillende technieken zijn ieder geschikt voor een ander gewicht.

 1. Deze tape techniek is geschikt voor lichtere dozen tot 20 kg. Bij dit gewicht is het voldoende om een enkele strook te plaatsen over de lengte van de doos aan de onder en boven kant. Om dit op de juiste manier te doen, is het aan te raden om een tape dispenser te gebruiken.
 2. Deze techniek is geschikt voor de middelzware dozen tussen de 20 en 40 kg. Deze dozen dragen meer gewicht, hierdoor is het van belang dat er meer tape wordt gebruikt dan de eerste techniek. Naast de enkele strook, kunt u deze verstevigen met een extra strook over de breedte van de doos. Het wordt aangeraden dit zowel aan de onderkant als aan de bovenkant toe te passen.
 3. De laatste techniek is geschikt voor zware dozen van boven de 40 kg. Het is namelijk wel van belang dat hiervoor dozen worden gebruikt met een dubbele golf. Deze techniek is gebaseerd op de tweede techniek. Het enige verschil is dat er 2 stroken extra over de breedte van de transportverpakking moeten worden geplaatst. Wederom aan de bovenkant en onderkant.
Transportverpakking sluiting


STAP 4: Voorzie de lading van de geschikte transport etiketten

Tijdens opslag, overslag of transport van ladingen is het van belang om de lading te voorzien van de juiste etiketten. Op deze manier wordt het duidelijk aangegeven om wat voor transport het gaat. Voor ‘internationaal’ transport is dit van groot belang. De transporteur of ontvanger kan op deze manier goed worden ingelicht over de inhoud van het pakket. Elke partij weet op deze manier hoe zij met het pakket om moeten gaan.

Er zijn diverse soorten etiketten:

1. Waarschuwingsetiket met een pijl omhoog, dat zichtbaar aangeeft dat de lading rechtop moet worden vervoert.

2. Waarschuwingsetikethandle with care hiermee kan de verzender duidelijk aangeven dat er voorzichtig met de lading om moet worden gegaan.

3. Waarschuwingsetiket met de tekst Paklijst ingesloten‘. Hiermee kan er worden aangegeven dat de paklijst ingesloten is.

4. Waarschuwingsetiket waarop in 4 talen duidelijk wordt aangegeven dat de lading breekbaar glas bevat.

5. Waarschuwingsetiket met de tekst ‘Voorzichtig breekbaar‘ geeft aan dat de producten breekbaar en stootgevoelig zijn.

6. Waarschuwingsetiket met de tekst ‘Niet snijden‘ waarschuwt de transporteur of ontvanger dat er niet in de lading gesneden mag worden.

7. Waarschuwingsetiket met de tekst Keep dry’ en ‘Fragile geeft duidelijk aan dat de transportverpakking niet nat of vochtig mag worden.


STAP 5: De laatste stap om uw verzending verzendklaar te maken en lading te verzekeren!

Wanneer u grote aantallen verzend is het verstandig om gebruik te maken van een pallet. Op een pallet kunnen grote hoeveelheden worden verstuurd. Om een pallet of lading op een optimale manier te kunnen verzenden is het verstandig om te kiezen voor de volgende opties.

 • Kartonnen hoeklijnen of schuimprofielen voor het beschermen van randen en hoeken tegen stoten, schokken of andere beschadigingen tijdens transport.
 • Topvellen in een transparante of zwarte kleur om de bovenkant van uw lading af te dekken en te beschermen.
 • Wikkelfolie in verschillende diktes en kleuren om de pallet te beschermen tegen vocht en vuil en om de pallet te stabiliseren.
 • Spanbanden om het schuiven en verliezen van een lading te voorkomen.
 • Sterk en soepel polyersterband om op een gemakkelijke manier met de hand goederen vast te zetten.
 • PP of PET omsnoeringband om schokken op te vangen tijdens transport en de lading te stabiliseren. Het is aan te raden om gebruik te maken van een omsnoeringsband startersset om van alle gemakken te worden voorzien.