Van golfkarton tot kartonnendoos: Zo zit dat …

Als u een online bestelling plaatst, komt het pakketje vaak binnen in een kartonnen doos. Tegenwoordig weet je niet beter. Golf-kartonnen dozen blijken één van de veiligste verpakkingen te zijn voor producten. Daarom wordt het voor zoveel doeleinden gebruikt, zoals: Verhuizen, pakket post en opslag. Je kunt het je bijna niet voorstellen, maar een kartonnen doos wordt van papier gemaakt. Hoe kan dit dan toch zo sterk zijn en veilig voor je producten? In deze blog vertellen we alles over het proces van papier naar golfkarton tot dé kartonnen doos.

Van papier tot een rol golfkarton

Papier is de basis van golfkarton. Voor een kartonnen doos wordt niet het standaard A4 papier gebruikt, die u gebruikt voor uw printer. Het papier wat als basis voor karton wordt gebruikt bestaat voor driekwart uit gerecycled papier. Om een rol golfkarton te maken wordt het papier warm en nat gemaakt. Zo wordt het papier flexibel. Om de golven te vormen wordt het papier geperst in een mal met ribbels. Vervolgens wordt er op de boven- en onderkant van de golven lijm gesmeerd, zodat er een laag papier boven- en onderop de golven geplakt kan worden. Vervolgens wordt het papier gedroogd. En zo ontstaat er golfkarton op rol, waarmee je oneindig veel kan doen.

De geheime kracht van golfkarton

Een vel gerecycled papier is slap en vormt totaal geen bescherming. Waarom is golfkarton dan wél zo sterk? Dit komt door de zogenoemde golven in het karton. Deze golven zijn stoot werend. Hoe sterk een doos is hangt af van de dikte van de golf en het aantal golf lagen. Zo bestaan er drie verschillende soorten golfkarton.

  1. De enkele golf

    Golfkarton met een enkele golf is de standaard variant. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een enkele laag van het geribbelde papier. De golf hoogte is 2,6mm. Dit is de standaard hoogte.

  2. De dubbele golf

    Een kartonnen doos gemaakt van een dubbele golf bestaat uit twee lagen geribbeld papier. Het karton is opgebouwd uit drie lagen papier en twee lagen golf papier. Hierdoor worden schokken nog beter opgevangen. Het karton is sterker en minder flexibel dan het karton met enkele golf.

  3. De driedubbele golf

    Een doos gemaakt van een driedubbele laag golf karton wordt vaak gebruikt bij lang transport. Producten moeten zeer goed beschermd worden voor de lange reis. Driedubbel golfkarton bestaat uit 4 lagen papier en 3 lagen geribbeld papier. Het karton is zeer sterk en scheurt niet.

De bekende Amerikaanse vouwdoos

Om van golfkarton een golf kartonnen doos te maken heb je rillen en slitsen nodig. Slitsen zijn de uitsparingen in een doos en de vouwranden worden rillen genoemd. Door deze uitsparingen en vouwranden, kun je uiteindelijk een opbergdoos maken. De rillen en slitsen worden uitgesneden in een machine. Om de juiste lijnen te tekenen voor een doos wordt gebruik gemaakt van een mal. Iedere doos heeft een eigen mal. De bekendste opbergdoos is de Amerikaanse vouwdoos.

Golfkarton, een logische keuze

Golfkarton is één van de meest duurzame verpakkingen. Zo is een golfkarton verpakking biologisch afbreekbaar, omdat het gemaakt wordt van natuurlijke producten. Golfkarton wordt namelijk gemaakt van houtpulp, zetmeellijm en 80% gerecycleerd papier. Iedere doos wordt dus gemaakt van gerecyclede producten en wordt ook weer 100% gerecycled tot een nieuwe doos. Hierdoor zijn de golf kartonnen vouwdozen zo hygiënisch. Iedere doos wordt eenmalig gebruikt en vervolgens wordt de doos meteen gerecycled. Een doos van golfkarton voldoet aan de HACCP normen. Naast ecologisch en hygiënisch is golfkarton ook rendabel. Een kartonnendoos is erg licht, dus minder transport kosten. Daarnaast is een kartonnen vouwdoos recyclebaar, dus geen kosten voor het ruimen van lege verpakkingen.