Verbod op wegwerpplastic: Wat zijn de alternatieven?

Op woensdag 19 december ging de kogel door de kerk. Het verbod op wegwerpplastic. Het Europees parlement en de EU-lidstaten zijn akkoord met het voorstel van de Europees Commissaris Frans Timmermans. Het is een mijlpaal in de strijd tegen de plastic soep in de wateren. Wegwerpplastic zorgt namelijk voor de helft van het afval in de wateren. Het is niet alleen gevaarlijk voor de zeedieren, maar het is gevaarlijk voor het gehele milieu.

Wat houdt het plastic verbod in?

Het verbod op wegwerpplastic geldt waarschijnlijk vanaf 2021. Het definitieve voorstel moet eerst nog een keer langs het Europees parlement. Voor nu is er een lijst gepresenteerd met de plastic producten waar een verbod op komt. Dit zijn de volgende producten:

  • Plastic bestek
  • Plastic borden
  • Plastic rietjes
  • Plastic roerstaafjes
  • Plastic ballonstokjes
  • Ultralichte plastic zakjes
  • Piepschuimen voedsel- en drankverpakkingen
  • Wattenstaafjes van plastic

Zoals u kunt zien zijn het vooral de disposables waar een verbod op komt. Wij als verpakkingsmaterialen groothandel zijn elke dag bezig om alternatieven te vinden voor de plastic producten die bijdragen aan een beter milieu.

De alternatieven

De Biodore® producten uit het assortiment van Profipack zijn allemaal gemaakt van natuurlijke materialen. De composteerbare producten zijn gemaakt van natuurlijke grondstoffen, zoals bijvoorbeeld suikerriet, palmblad of producten van zetmeel. De Biodore® producten zijn voorzien van verschillende certificeringen.

De FSC-gecertificeerde producten zijn gemaakt van de grondstof hout of hout gerelateerde grondstoffen. Neem bijvoorbeeld de kartonnen drinkbekers. Om houten producten te kunnen maken zijn er bomen nodig. Met de FSC-certificering wordt er alleen gebruik gemaakt van hout die afkomstig is van duurzaam beheerde bossen.

Producten die verkocht worden met het kiemplantlogo voldoen aan de EN13432 norm. Dit logo geeft aan dat het product in een industriële omgeving gecomposteerd kan worden.

Een natuurlijk feestje

Kies voor biologische verpakkingsmaterialen. Of u nu een feestje heeft, waarbij u geen zin heeft in de afwas, of dat u een dagelijkse business heeft waarbij u disposables gebruikt. Plastic kan niet meer in een tijd van duurzaamheid. Ook bij het koffiezetapparaat op kantoor horen houten roerstaafjes met kartonnen drinkbekers.

Zoals het er nu uitziet heeft u nog tot 2021 de tijd om al uw plastic disposables te vervangen naar biologische disposables. Maar in het kader van milieuvriendelijk leven, kunnen we beter nu al beginnen niet waar?

Geef een reactie