Hoe ga jij je vloer afdekken tijdens het schilderen?

Vloer afdekken tijdens schilderen en stucen


Chiel
Montfoort, 28 oktober 2022 

TAGS:
afdekzeil, afdekvlies, vloer afdekken, klussen, verbouwing, afdekfolie, bouwfolie, schilderen, stucen, stucloper tape


Heb je een nieuw huis gekocht en moet je hierin nog wat verbouwen, schilderen, of stucen? Dan kun je één ding maar beter niet vergeten. Wat dat is? Je vloer afdekken natuurlijk. Het goed afdekken van je vloeren tijdens een schilderklus, verbouwing, of stucwerk heeft meerdere voordelen en kan met meerdere producten. Welke? Dat vertellen wij je graag in deze blog over het afdekken van vloeren tijdens het schilderen, stucen of verbouwen.

Een vloer afdekken tijdens het klussen

Een nieuw huis. Wat een feestje! Het mooie nieuwe vloertje ligt er nog in van de vorige bewoners. Het enige wat er nog mist is een likje verf op de muur. Enthousiast kies je een kleurtje en begin de wanden vol overgave te sauzen. Je vloer afdekken voor het schilderen met een vloer afdekvlies of stucloper. Ach, dat is toch helemaal niet nodig. Maar, oeps! Daar liggen de eerste verfspatten al op de grond! Je partner komt binnenlopen en kijkt verschrikt op. Hij ,of zij, wijst van jouw verfkwast, naar de vloer en weer terug. De mond gaat lief glimlachend op en vragend komen de volgende woorden eruit; vloer afdekken, schilderen?

Vloer afdekken tijdens schilderen en stucen

Waarom een stucloper of vloer afdekvlies gebruiken?

Je partner tevreden houden, is niet de enige keuze voor het vloer afdekken tijdens een verbouwing, stucwerk, of schilderklus. Je wilt immers je vloer ook netjes en mooi houden voor na de verbouwing of schilderklus. Daarbij zorgt een goede vloerbescherming ervoor, dat je niet elke keer elk spatje verf of kloddertje stuc hoeft te ruimen. Opgedroogde verf of stuc verwijderen, is daarnaast een stuk lastiger en tijdintensief. Je vloer afdekken met bijvoorbeeld een afdekvlies, is dus echt de juiste keuze.

Lees ook: "Hoe plan ik een geslaagde verbouwing?"

Een goede vloerbescherming scheelt je daarbij niet alleen een hoop opruimwerk. Het voorkomt ook krassen op harde vloeren, valschade en vieze modderafdrukken van bouwvakkers op die eikenhouten vloer uit grootmoeders tijd.

Vloeren afdekken tijdens het schilderen met afdekvlies

Hopelijk ben je er inmiddels van overtuigd dat de keuze om je vloer af te dekken tijdens klussen de juiste keuze is. De vraag die nu alleen nog staat is; welke producten ga ik gebruiken? Kies je voor stucloper, ga je voor een ademend afdekvlies, of ga jij toch voor een bouwfolie van zware kwaliteit. Dit ligt er helemaal aan wat voor klussen jij wilt gaan doen. Moeten de producten geschikt zijn voor intensief klussen? Kies dan voor een product van zware kwaliteit.

Profitip: wil je bij je schilderwerk echt strakke verfranden? Maak dan gebruik van een professionele schildertape. Zo creëer je in elke ruimte dat echte mondriaan-gevoel.

Lees ook: "Wanneer moet ik schilderstape verwijderen?"

Een product voor de eenvoudige schilderklus

Zoek je afdekmateriaal speciaal geschikt voor het afdekken tijdens een simpele schilderklus? Kies dan voor een eenvoudig afdekvlies met een absorberende bovenzijde en een anti slip onderzijde. De anti slip onderzijde voorkomt dat het materiaal gaat schuiven terwijl je erover heen loopt.

Een groot voordeel van zo'n anti slip onderzijde is het volgende; je hoeft de vloerbescherming niet vast te zetten met stucloper tape. Dit scheelt jou weer een ritje naar de bouwmarkt. Lekker toch?

Vloer afdekken tijdens stucen - stucloperstape
Vloer afdekken tijdens stucen - stucloper


De voordelen van goed afdekvlies

Een goed vlies, heeft nog wel meer voordelen dan dat het gaat blijft liggen. Doordat het materiaal namelijk vloeistofdicht is, lekt het ook niet door. Ze zijn daarbij ook geschikt voor parket afdekken en andere harde ondergronden. Het absorbeert daarbij ook vloeistof, zodat je die gemorste druppels verf niet door het huis heenloopt. Nog een voordeel? Je kunt er je vuile schoenen prima op drooglopen. Dit is uitermate handig, zeker wanneer werklui meerdere keren per dag van buiten naar binnen lopen.

Geschikt voor het afdekken van verschillende ondergronden

De standaard afdekvliezen zijn prima te gebruiken op verschillende soorten ondergrond. Zo kun je ze gebruiken op ondervloeren van steen, hout, of PVC. Ook op vloerbedekking of tapijt, zijn de meest vliezen prima te gebruiken. Twijfel je over het te gebruiken product voor jouw vloer? Laat je dan adviseren door één van onze experts. Zo loopt jouw kostbare ondergrond geen enkele kras, vlekje, spat of deuk op tijdens jouw schildwerk.

Profitip: wil je echt voorkomen dat je vloer deuken oploopt? Kies dan altijd voor een product van zware kwaliteit. Zo is je vloer ook beschermd tegen intensieve werkzaamheden en vallend gereedschap. Van onderen!

Een gevoelig vloertje licht ademend beschermen

Sommige vloeren kunnen bijzonder gevoelig zijn en hebben bij het afdekken net wat meer liefde en aandacht nodig. Denk bijvoorbeeld aan een gegoten vloer, of een bijzondere vloer van natuursteen. In dat geval is de keuze voor een simpele vorm van je vloer afdekken niet verstandig.

Voor een speciale vloer, kun je maar beter een specialistische vloerbescherming kiezen. Hiervoor zijn er speciale, ademende afdekvliezen. Deze vliezen zijn licht ademend en hebben een membraan in het product, waardoor de vloer als het ware kan blijven ademen. Deze vliezen zijn ook bijzonder geschikt voor het afdekken van speciale houten vloeren. Wil je hier meer over weten? Raadpleeg dan onze experts.

Vloer afdekken voor stucwerk

Ga jij ook nog voor wat stucwerk naast je schilderklus? Dan is het afdekken van die vloeren misschien nog wel belangrijker. Want gemorste stuc verwijderen van een kwetsbare ondergrond, nadat het tijd heeft gehad om te drogen? Dat kan je behoorlijk wat krassen opleveren. Dat willen we natuurlijk ten allen tijden voorkomen. Wat gaan we dus doen? Precies! Vloer afdekken, stucen en dan weer verder gaan. Maar wat voor andere producten kunnen we gebruiken om je harde vloeren, of zachte, mee te beschermen? Fijn dat je het vraagt. Tijdens een stucklus, kun je namelijk ook gewoon kiezen voor stucloper.

Vloeren afdekken met stucloper tijdens intensieve werkzaamheden

Wat is het voordeel van vloeren afdekken met stucloper? Dat zijn er meerdere. Allereerst is stucloper goedkoop. Heb je dus al een dure verbouwing/verhuizing achter de rug? Dan kan stucloper een zeer goede optie zijn. Het materiaal is daarbij vloeistofdicht en goed stootvast. Hierdoor voorkom je dus niet alleen schade van water of stuc. Een goede stucloper kan zo ook voorkomen dat je deuken oploopt in dat gloednieuwe parket van je.

Duurzame bescherming tijdens intensieve werkzaamheden

Stucloper is ook uitermate geschikt voor intensieve werkzaamheden. Het is dus een handig én duurzaam product, zeker wanneer er dag na dag bouwvakkers over heenlopen. Dat is echter niet het enige duurzame aan stucloper. Veel stuclopers zijn namelijk gemaakt van gerecycled papier, zoals vruchtensappakken met een misprint. Duurzaam toch?

Vloeren afdekken stucen met een ander product

Kies je voor stucloper? Maak gebruik van stucloper tape. Met dit handige product zet je de stucloper snel en efficiënt vast. Hierbij benoemen we wel meteen een klein nadeel van dit product. Hoewel je stucloper kan toepassen op diverse ondergronden en uitermate geschikt is voor het afdekken met stucwerk, moet je het altijd vastzetten. Anders heb je kans dat de stucloper gaat schuiven over je vloer.

Let op: stucloper tape moet je nooit té lang laten zitten! Doe je dit wel, dan kan het je vloer beschadigen. Daarbij is er ook een risico, dat je vloer kan gaan verkleuren. Ga dus wijs om met deze tape en laat het niet langer nodig is zitten.

Afdekken met zelfklevende beschermfolie

Een ander product om je vloer af te dekken? Maak gebruik van een speciale plastic folie. Deze afdekfolies zijn snel en efficiënt te verwerken en vaak voorzien van een speciaal behandelde toplaag. Zo'n folie voorzien van een speciale toplaag, biedt extra bescherming én bovenal extra zekerheid. Er zijn ook speciale zelfklevende folies op de markt. Deze folie blijft goed op zijn plek liggen en beschermd de ondergrond tegen beschadigingen, vlekken en vuil. Dankzij de zelfklevende eigenschap, zijn deze folies efficiënt en snel te verwerken.

Lijmresten bij een zelfklevende folie

De zelfklevende folies zijn daarbij slijtvast, vloeistofdicht en soms zelfs UV-bestendig. Een ideaal en veelzijdig product dus. De folies zijn daarbij ook multi-inzetbaar. Zo zijn ze uitermate geschikt voor het afdekken van plavuizen, een laminaat vloer of tegels. Ook als je dus verschillende oppervlakken wilt afdekken in huis, zijn deze zelfklevende folies dus een ware uitkomst.

Nu horen wij je denken hoor. Wat dan? Of die zelfklevende folie geen lijmresten achterlaten. Wees gerust! Bij Profipack verkopen wij folies die, bij correct gebruik, geen lijmresten achterlaten. Zo kun jij met een gerust hart aan het werk op een stevige plastic folie, zonder dat jouw vloer beschadigt of vlekken oploopt.

Je vloer afdekken tijdens een verbouwing met folie

Ga je niet alleen stucen, schilderen, maar wil je de vloer afdekken voor verbouwing? Dan kun je ook kiezen voor een combinatie van verschillende producten. Zo kun je namelijk ook tijdelijk je vloeren afdekken voor een verbouwing met folie van zware kwaliteit. Deze folies noemen we ook wel bouwfolie. Deze folies zijn verkrijgbaar in verschillende diktes. Zo heb je altijd een product dat voor verschillende ondergronden en werkzaamheden de optimale bescherming biedt.

Profitip: een goede afdekfolie kun je ook multifunctioneel inzetten. Zo kun je er niet alleen een kwetsbare ondergrond mee beschermen, maar ook je meubels, wanden en je kunt het inzetten als tijdelijke afscheiding voor stof.

Kijk altijd naar het beoogd gebruik

Ben je er inmiddels klaar voor om jouw kostbare vloeren af te dekken? Stop dan nog even één moment voordat je enthousiast gaat bestellen. Kijk namelijk altijd voor aankoop naar het beoogd gebruik van de vloerbescherming. Hierdoor weet je zeker, dat het product waarmee jij gaat afdekken, geschikt is voor jouw specifieke ondergrond. Het zou immers jammer zijn als je de vloerbescherming weghaalt en alsnog een catastrofe aantreft.

Alle afdekfolies


SHOP afdekfolies UIT DEZE BLOG

Perfect Cover standaard zelfklevend afdekvlies - 100cm x 25m
Perfect Cover standaard zelfklevend afdekvlies 100cm x 25m
  • Optimale bescherming
  • Absorbeert vocht
Artikelnummer: 991092

Op voorraad

1 € 35,95

2 € 35,45

4 € 34,95

8 € 34,65

20 € 34,25

Vanaf
€ 33,95
Afdekfolie zelfklevend zachte vloer - 60cm
Afdekfolie zelfklevend zachte vloer 60cm
  • Hoge kleefkracht
  • Eenvoudig aan te brengen
Artikelnummer: 241603

Op voorraad

1 € 41,00

3 € 37,50

6 € 31,00

Vanaf
€ 31,00
Vloer afdekvlies - 100cm x 25m (240gr/m²)
Vloer afdekvlies 100cm x 25m (240gr/m²)
  • Optimale bescherming
  • Absorbeert vocht
Artikelnummer: 101599

Op voorraad

1 € 19,95

1 € 12,95

2 € 12,75

2 € 19,95

4 € 12,50

Vanaf
€ 10,95

OOK INTERESSANT over verbouwen en klussen