Afdekvlies: wat is het?

Afdekvlies heb je in verschillende soorten en maten, maar wat is het nu eigenlijk? Kort door de bocht gezegd, is het een vorm van vloerbescherming . Het product bestaat vaak uit meerdere lagen. De bovenkant van het afdekvlies bestaat vaak uit een absorberend laag. Hierdoor worden vocht, verf en stuc snel opgenomen en blijft het niet op je beschermingsmateriaal liggen. In veel gevallen bestaat de onderkant uit een vloeistofdichte antislip-onderzijde. Hierdoor kan vocht niet door het vlies heen trekken en zo alsnog je vloer beschadigen. Dankzij de antislip-onderzijde, blijft het vlies goed op de grond liggen en zal het materiaal niet snel verschuiven.

Bescherming tegen vuil en vocht

Het afdekvlies, of schildersvlies, wordt veel gebruikt bij werkzaamheden als stucen en schilderen. Hierbij houdt het jouw vloer vrij van druppels verf en klodders stuc. Het materiaal heeft echter nog meer handige eigenschappen. Dankzij het vocht-absorberende vermogen, kan het jouw vloer ook beschermen tegen waterschade tijdens het klussen. Zo kun je het bijvoorbeeld effectief inzetten op een regenachtige dag tijdens een verbouwing. Je kunt er daarbij ook prima je schoenen op schoon vegen. Hierdoor beschermt het je vloer ook goed tegen vuil. En dat is wel zo prettig, zeker wanneer je net een nieuwe vloer in huis hebt liggen.

Bescherming bieden tegen valschade

Schildersvlies biedt niet alleen bescherming tegen vocht, verf en vuil. Het biedt ook een uitstekende bescherming tegen valschade. Zo laat je soms weleens tijdens het klussen een hamer vallen. Belandt deze onbeschermd op je vloer? Grote kans dat er dan een beschadiging in de vloer zit. Schildersvlies, of afdekvlies, heeft echter over het algemeen goede schokdempende eigenschappen. Hierdoor zal je vloer veel minder snel beschadigen, wanneer er gereedschap op valt. Het kan dus zeker lonen om jouw vloer tijdens een verbouwing te bedekken met afdekvlies. Zeker wanneer de vloer nieuw is.

Bescherming tegen slijtage en schuurplekken

Afdekvlies op rol kan voor nog meer doelen worden ingezet. Zo kun je het materiaal ook prima inzetten tijdens een verhuizing of een verbouwing. Tijdens een verhuizing of verbouwing wordt er immers veel door je huis gelopen. Hierdoor kunnen er in korte tijd, snel slijtageplekken ontstaan. Dit gebeurt zeker wanneer er veel een pas geverfde trap wordt op- en afgelopen. Afdekvlies op rol kun je daarom tijdens een verbouwing of verhuizing goed gebruiken als vloerbescherming. Ook trolleys of anders verhuismateriaal kunnen snel schade veroorzaken tijdens een verhuizing. Zorg daarom altijd voor een goede vloerbescherming tijdens je verhuizing.

Profitip : ben je bezig met een verbouwing en heb je veel sloopafval? Maak dan gebruik van big bags of puinzakken .

Welke soorten afdekvlies zijn er?

Binnen de bouwwereld zijn er verschillende soorten afdekvlies. Zo heb je onder meer standaard schildersvlies, zelfklevend afdekvlies en ademend afdekvlies. Maar welke soort gebruik je nu in welke situatie? En op welke vloer moet je welke soort gebruiken? Geen paniek, we leggen je graag wat meer uit over de verschillende soorten in ons assortiment.

Profitip : twijfel je of je beter afdekvlies of stucloper kunt gebruiken voor je klus? Neem dan even contact op met onze verpakkingsexperts en zij helpen je graag verder.

Het standaard schildersvlies

Standaard schildersvlies wordt veel gebruikt voor schilderklussen. Deze vorm van vloerbescherming wordt onder meer gebruikt door veel erkende schildersbedrijven. Het materiaal biedt daarbij ook een uitkomst, wanneer je een simpele schilderklus in huis hebt. Het afdekvlies heeft een handige absorberende toplaag. Hierdoor wordt verf er zeer snel en goed door opgenomen. Dit voorkomt dat je het materiaal verspreid door huis. De onderkant is voorzien van een antisliplaag die vloeistofdicht is. Hierdoor hoef je niet bang te zijn, dat vocht alsnog op de vloer terechtkomt. Bij Profipack kun je kiezen uit standaard schildersvlies van verschillende diktes en afmetingen. Zo heb je altijd het juist product voor jouw schilderklus.

Zelfklevend afdekvlies

Zelfklevend afdekvlies is weer een vorm van meer specialistische vloerbescherming. Het grote voordeel is dat je dit vlies niet vast hoeft te maken met stucloper tape. De onderkant het afdekvlies is namelijk zelfklevend. Hierdoor blijft het materiaal goed op de vloer liggen. Je hoeft ook niet bang te zijn dat de vloerbescherming tijdens intensief gebruik gaat schuiven. Het zelfklevend afdekvlies laat daarbij geen lijmresten achter wanneer je het verwijderd. Hierdoor kun je het materiaal erg makkelijk gebruiken. Zelfklevend afdekvlies wordt vooral gebruikt op gladde vloeren. Denk bijvoorbeeld aan een laminaatvloer, of een tegelvloer. Heb je een pas gelegde vloer? Dan zoek je ademend afdekvlies.

Koop hier je Perfect Cover zelfklevend afdekvlies

Ademend afdekvlies

Ademend afdekvlies wordt vooral gebruikt op vloeren die nog moeten uitharden of drogen. Maar waarom? Dat leggen we je graag uit. Ademend afdekvlies, zorgt ervoor dat er vocht vanuit de vloer door het afdekvlies naar buiten komt. Dit kan dankzij een speciaal membraan in het vlies . Dit komt de droging ten goede. Maar kan er dan geen vocht van bovenaf door het vlies heen op de vloer komen? Nee hoor, daar hoef jij je geen zorgen over te maken. Het afdekvlies is verder niet alleen ademend, maar ook nog eens zelfklevend. Hierdoor hoef je niet vast zetten met stucloper tape.

Koop hier je Perfect Cover ademend afdekvlies

Zelfklevend afdekvlies op trap

Zelfklevend afdekvlies trap op en trap af gebruiken, is een uitstekende vloerbescherming. Wanneer je gebruikmaakt van een standaard vloerbescherming, loop je al snel tegen verschillende problemen aan. Zo vormt het materiaal zich niet makkelijk naar je trap en blijft het niet goed vastzitten. Hierdoor loop je een goed risico op dat het materiaal verschuift. Niet alleen kan hierdoor je trap beschadigen of vies worden, maar het kan een nog veel groter probleem veroorzaken. Zo kan je namelijk ook snel uitglijden, wanneer je niet gebruik maakt van zelfklevend afdekvlies op de trap. Zo biedt dit materiaal een optimale bescherming en zorgt het ook voor een optimale veiligheid.

Voor welke klussen wordt deze vloerbescherming gebruikt?

Afdekvlies kun je gebruiken tijdens verschillende klussen. Het meest wordt het materiaal toch wel gebruikt voor schilderen. Dankzij zijn absorberende toplaag, neemt het verfspetters snel op. Ook wanneer je per ongeluk een emmer omgooit, werkt het materiaal goed absorberend. Schildersvlies is daarbij ook een prima alternatief voor stucloper, tijdens stucwerkzaamheden. Het afdekvlies wordt verder veel gebruikt tijdens verbouwingen, maar ook tijdens verhuizingen.

Hoe bescherm ik de rest van mijn huis?

Zelfklevend afdekvlies, of standaard schildersvlies, gebruik je natuurlijk om je vloeren te beschermen. Je hebt echter nog meer beschermingsmateriaal nodig tijdens een verbouwing of schilderklus. Zo kun je jouw meubels prima afdekken met een standaard PE folie . Dit materiaal is sterk, recyclebaar en erg makkelijk in gebruik. Heb je bouwmateriaal buiten staan dat je tijdelijk wilt beschermen tegen de regen? Dan kun je gebruikmaken van verschillende soorten bouwfolie.

afdekvlies en de verschillende voordelen

Het gebruik van afdekvlies kent verschillende voordelen. Zo zorgt het allereerst voor dat je veel minder tijd kwijt bent aan schoonmaakwerkzaamheden. Je kunt het afdekvlies, of schildersvlies, na gebruik namelijk gewoon oprollen en voilà, daar verschijnt je schone vloer. Wanneer je daarbij aan het schilderen bent, hoef je niet telkens elk spatje op te ruimen. Hetzelfde geldt wanneer je tijdens het stucwerk een keer een klodder stuc laat vallen. Heb je een verhuizing gehad? Niks is dan natuurlijk vervelender dat je jouw nieuwe vloer weer moet dweilen. Door gebruik te maken van afdekvlies, verwijder je de beschermlaag en zie je jouw schone vloer stralend tegemoet.

Minder schade met schildersvlies

Afdekvlies kan je veel tijd en geld besparen op het gebied van kleine reparaties na het klussen of verhuizen. Een aantal voorbeelden? Vallend gereedschap kan bijvoorbeeld tijdens het klussen zorgen voor lichte oppervlakbeschadigingen. Door het juiste gebruik van afdekvlies, voorkom je deze oppervlaktebeschadigingen. Verhuizers kunnen daarbij voor schuurschade en slijtage zorgen op je trappen die pas geverfd zijn. Een goed afdekvlies voorkomt dat je achteraf weer op je knieën met je de kwast aan de slag moet. Kies daarom altijd voor vloerbescherming van goede kwaliteit. Zo spaar je tijd en geld uit aan reparaties.

afdekvlies op rol in verschillende afmetingen

Afdekvlies op rol kun je bij Profipack kopen in verschillende afmetingen. Hierdoor kun je ons materiaal zowel gebruiken in grote open ruimtes, maar ook in kleine smalle gangen. We hebben bijvoorbeeld afdekvlies op rol met breedtes van 100, 65 en 60 cm. We hebben daarbij rollen met verschillende lengtes in ons assortiment. Zo hebben wij rollen van 50 meter in ons assortiment. Hiermee kun je bijvoorbeeld hele sporthallen afdekken. Voor de kleinere ruimtes, zoals bijvoorbeeld een woonkamer, kun je prima ons afdekvlies op rol van 10 meter gebruiken. De vloerbescherming valt daarbij prima op maat te snijden met een schaar of mes.

Herbruikbaar en duurzaam schildersvlies

Of afdekvlies herbruikbaar is? Jazeker! Zo kun je ons standaard schildersvlies, prima meerdere keren gebruiken. Het ligt er alleen wel aan op welke vloer je het gebruikt. Als je het schildersvlies namelijk oprolt kunnen er bijvoorbeeld zandkorrels aan blijven kleven. Wanneer je dan de volgende keer weer het materiaal gebruikt op een pas gelakte vloer, kunnen deze zandkorrels krassen veroorzaken. Om deze reden kun je daarom soms beter kiezen voor nieuw materiaal. Ons zelfklevende afdekvlies is niet herbruikbaar, maar wel weer duurzaam. De polyestervezels die in het product worden gebruikt, zijn namelijk gerecycled.

Waarom zou ik geen stucloper gebruiken?

Maar moet ik nou afdekvlies of stucloper gebruiken? Een terecht vraag die we graag voor je beantwoorden. Het is namelijk erg afhankelijk van het soort klus, maar ook van het soort vloer. Afdekvlies werkt bijvoorbeeld een stuk beter op een ongelijke ondergrond. Je kunt deze vorm van vloerbescherming ook veel beter toepassen bij een trap. Afdekvlies biedt daarbij ook een betere bescherming tegen valschade en absorbeert vocht beter. Je kunt het materiaal daarbij ook meerdere keren gebruiken. Een voordeel van stucloper is daarbij weer dat het beter recyclebaar is en goedkoper.

Hoe moet ik het materiaal vastzetten?

Over het algemeen hoef je afdekvlies niet vast te zetten. In veel gevallen volstaat namelijk de antislipslaag of het zelfklevende vermogen, in het geval van zelfklevend afdekvlies. Wil je er toch zeker van zijn dat je vloerbescherming op zijn plek blijft? Dan kun je deze het beste bevestigen met stucloper tape . Veel mensen kiezen voor duct tape, maar dit is een vergissing. Duct tape heeft namelijk een zeer sterke lijmlaag en laat eigenlijk altijd lijmresten achter. Stucloper tape is echter makkelijk te verwijderen en laat, bij juist gebruik, geen lijmresten achter. Je kunt deze tape ook gebruiken om de verschillende rollen vloerbescherming aan elkaar te bevestigen.

Koop je vloerbescherming bij Profipack

Koop je afdekvlies bij Profipack en profiteer van de verschillende voordelen van onze webshop. Koop je bijvoorbeeld in één keer een grote hoeveelheid rollen? Dan profiteer je bij ons van aantrekkelijke staffelkortingen. Koop je daarbij jouw zelfklevend afdekvlies voor 16:00 uur op een werkdag? Dan versturen wij jouw aankoop dezelfde dag nog. Is deze snelle levering niet genoeg om je te overtuigen? Besef je dan dat je bij een bestelling vanaf € 99,- in Nederland geen verzendkosten betaald. Twijfel je daarbij toch een beetje aan welk schildersvlies je nodig hebt? Vraag dan vrijblijvend advies aan onze verpakkingsexperts.

Afdekvlies wordt ook wel schildervlies genoemd. Deze afdekvlies wordt gebruikt om jouw vloer tijdens het schilderen te beschermen. Het afdekvlies neemt de klodders verf op, zodat je de verf niet door je hele huis heen loopt. Ook hoef je niet bang te zijn dat de verf door het afdekvlies heen op jouw vloer terechtkomt. De onderkant is namelijk waterdicht.
Afdekvlies heeft een absorberende werking, hierdoor is het ideaal om te gebruiken tijdens het verven. Zo worden de verfdruppels die op de grond terecht komen opgenomen in het vlies, waardoor je de verf niet door het hele huis heen loopt. Stucloper is erg stevig en ideaal om jouw harde vloer te beschermen tegen stuc van een stukadoor.
Ben jij opzoek naar afdekvlies van een hoge kwaliteit tegen scherpe prijzen? Profipack biedt verschillende afdekvlies aan. Kijk vooral even in het brede assortiment van Profipack!