Wat is afdekfolie?

Een afdekfolie is een plastic materiaal dat, zoals de naam al doet vermoeden, bedoeld is om iets mee af te dekken. Het is een veelgebruikt product tijdens voornamelijk kluswerkzaamheden of een verhuizing. Het heeft een beschermde werking en is zodoende eigenlijk onmisbaar in elk huishouden. Of je nu te maken hebt een grote verbouwing of slechts een kleine verfbeurt van een enkele wand in huis: je wilt dat je vloer, wanden en meubels te allen tijde schoon en onbeschadigd blijven. Afdekfolie is ook wel bekend onder namen, zoals schildersfolie, stucfolie en afdekplastic. De dikte van de soorten folie worden uitgedrukt in 'my'. Een hoog getal staat voor een dikkere soort. Welke soort voor jouw klus geschikt is, is dan ook nader te bepalen. Om je hierbij op weg te helpen, lees je hieronder meer over het gebruik van afdekfolie.

Lees ook: "Wanneer schilderstape verwijderen"

Welke soorten afdekfolie zijn er?

Er zijn diverse soorten afdekfolie verkrijgbaar. Elk met hun eigen kenmerken en geschikt voor specifieke doeleinden. De afdekfolies zijn gemaakt van HDPE, LDPE, PE en VCI. Om het makkelijker te maken voor welk type afdekfolie je moet kiezen, lichten we hieronder de soorten afdekfolie nader toe: 

  • Zo heb je zelfklevende afdekfolie voor op de vloer. Deze afdekfolie biedt bescherming tegen vuil en vocht, alsmede mogelijke beschadigingen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen afdekfolie voor een harde (steen of hout) en voor een zachte ondergrond (vloerbedekking). 
  • Er is ook afdekfolie voor meubels verkrijgbaar. Dit is HDPE stucfolie. Ideaal als je aan het verbouwen bent om je meubels stofvrij te houden of als toepassing bij het schilderen, ter beschermen tegen spetters. Tevens geschikt ter bescherming van je wanden. 
  • Zoek je meer iets voor de buitenkant van je huis of pand, dan moet je afdekfolie voor daken of gevels hebben. Deze zijn sterk en bestand tegen weersinvloeden, waardoor waterdicht afschermen geen probleem is. Ook voor het afdekken van bouwmateriaal kies je voor deze afdekfolie. Denk hierbij aan PE folie, dat eveneens gebruikt kan worden als tijdelijke vorm van beglazing. 
  • Heb je een afdekfolie nodig voor het waterdicht afschermen, dan moet je gaan voor corrosiewerend afdekfolie. Deze folie is gemaakt van VCI wat een uitstekende, beschermende werking biedt tegen vocht en roestvorming. 
  • Tot slot kun je gaan voor LDPE folie, wat geschikt is als afdekfolie en inpakfolie. Deze is verkrijgbaar als afdekfolie op rol, wat het makkelijk maakt om de folie af te scheuren op de gewenste lengte.

De verschillende toepassingen van afdekfolie

Hierboven zijn al diverse toepassingen aan bod gekomen, maar er zijn natuurlijk tal van mogelijkheden, waarbij het gebruik van afdekfolie op rol wenselijk is. Voor elke klus geldt dat het belangrijk is om te kijken naar wat je precies nodig hebt. Hoe sterk moet het zijn en hoe breed? Dient het te beschermen tegen vocht of enkel tegen stof en vuil? Niet elke folie is tenslotte te gebruiken voor buiten.

Onderscheid in kwaliteit

Zo wordt er onderscheid gemaakt in typen afdekfolie van lichte- tot zware kwaliteit en al dan niet bestand is tegen water en andere vloeistoffen. Een belangrijk verschil is onder andere het verschil tussen stucfolie en stucloper. Stucfolie is bij ProfiPack in verschillende diktes verkrijgbaar, wat maakt dat de één wel geschikt is om overheen te lopen en de ander niet. Stucloper, echt gemaakt van een meer stevige papiersoort is wat anders, maar overigens ook in onze verpakkingsmateriaal webshop verkrijgbaar. Ben je van plan om afdekfolie te kopen, dan is het ook goed om er rekening mee te houden dat je voor een schokabsorberende werking beter kunt kijken voor zelfklevende afdekvlies.

Afdekfolie als duurzaam product

Bij Profipack staat duurzaamheid altijd hoog in het vaandel. Om deze reden lenen veel van onze producten zich dan ook voor hergebruik en recycling. Wil je dan ook gaan voor materiaal dat voor jezelf eenvoudig te hergebruiken is, dan is zelfklevende afdekvlies ook hier weer een goede keus. Dit materiaal heeft een goed absorberend vermogen en is stevig, in het geval van verplaatsing. Maar hoe zit dit nu specifiek bij de plastic afdekfolies? Je kunt je voorstellen dat een folie, welke bijvoorbeeld is gebruikt als toepassing bij schilderen of stucwerk, zich niet zo gauw leent voor hergebruik door jou als consument. Heb je de folie gebruikt voor over de meubels en kun je deze nadien nog schoon en droog maken, dan is deze voor jezelf in de meeste gevallen nog wel prima te hergebruiken. In de meeste andere gevallen is het zo dat er gekozen is voor milieuvriendelijke materialen. Zo is folie, geproduceerd uit PE materiaal, goed en volledig recyclebaar. Wil je afdekfolie kopen met een langere levensduur? Ga dan voor een folie met een hogere my waarde. De dikte van het materiaal zorgt er namelijk voor dat het product langer mee kan.

Afdekfolie kopen bij ProfiPack

Of je nu op zoek bent naar zelfklevende afdekfolie welke je kunt gebruiken als toepassing bij schilderen of voor het waterdicht afschermen van bijvoorbeeld ramen of deuren, bij Profipack zit je altijd goed. De folies zijn beschikbaar in meerdere lengtes, breedtes en diktes, waardoor er voor elke toepassing wel iets te vinden is. De prijzen zijn vriendelijk en onze service klantgericht. Bestellingen die op een werkdag voor 16:00 uur geplaatst zijn, worden bovendien dezelfde dag nog verzonden.

De naam zegt het al, afdekfolie is bedoeld om jouw vloer, meubels, gevel, dak, metalen of wanden af te dekken. Er zijn verschillende maten afdekfolie, maar nog belangrijker verschillende diktes. Profipack biedt afdekfolies tussen de 7my en 200my dik. De afdekfolies van 7my dik zijn bedoeld om jouw meubels te beschermen tijdens een verbouwing. De afdekfolie van 200my is ideaal om jouw dak, wand en gevel af te dekken. Profipack biedt ook verschillende diktes en soorten afdekfolies om jouw harden of zachte vloer te beschermen tegen stof, stuc en verf tijdens de verbouwing.

Er zijn veel verschillende soorten afdekfolies met verschillende doeleindes.

- Zelfklevende afdekfolie. Beschermt jouw vloer tegen vlekken, vuil en beschadigingen. 
- Afdekfolie voor een harde ondergrond. Ideaal om jouw stenen of houten vloer te beschermen. 
- Afdekfolie voor zachte ondergrond. Om jouw tapijt of vloerbedekking optimaal te beschermen. 
- Afdekfolie voor meubels. Beschermt jouw meubels tijdens een verbouwing. 
- Afdekfolie voor daken. Om jouw dak ook bij koude temperaturen af te dekken. 
- Afdekfolie voor gevels. Ideaal om jouw gevel of bouwmaterialen mee af te dekken.
- Corrosiewerende afdekfolie. Beschermt jouw metalen tegen vocht en roesten.

Profipack biedt verschillende plastic afdekfolies. Zo zijn er afdekfolies van HDPE, LDPE, PE en VCI verkrijgbaar bij Profipack. VCI is ideaal voor metalen. Het beschermt jouw metalen niet alleen tegen vuil en vocht maar voorkomt ook dat het metaal gaat roesten.

Jazeker, alle afdekfolies binnen Profipack zijn waterafstotend. Zo beschermt de afdekfolie jouw vloer, dak, meubels, wand en gevel optimaal tegen de drie V’s, namelijk vocht, vuil en verf.

Profipack biedt zowel stucloper als stucfolie aan, maar deze twee producten zijn niet hetzelfde. Stucloper is namelijk bedoeld om de vloer te beschermen tegen stuc en verf en is door het stevige materiaal ervoor gemaakt om op te lopen. 

Stucfolie is gemaakt van een plastic in veel verschillende diktes. Zo zijn er stucfolies die geschikt zijn om op te lopen. Maar ook stucfolies die niet geschikt zijn om op te lopen. Deze dunnere stucfolies zijn bijvoorbeeld alleen bedoelt jouw wanen, bank of andere meubels mee af te dekken.