WAT IS PE FOLIE?
PE folie is een sterke en veelzijdige bouwfolie die is gemaakt van polyetheen. Door zijn veelzijdigheid kom je hem op veel plekken tegen. Zo zijn de dikkere PE bouwfolies erg populair op de bouwplaats, voor onder meer het storten van betonvloeren. Ook bij het plaatsen van dak- en gevelconstructies wordt de dikkere dampremmende PE folie gebruikt. Ben je een handige klusser en ben je op zoek naar een goede bouwfolie? Ook dan is dit product een uitkomst. Zo kun je het materiaal gebruiken om tijdelijk bouwmaterialen waterdicht mee te beschermen. Ga je slopen in huis en verwacht je veel stof? Dek dan je meubels af met dit materiaal, om ervoor te zorgen dat alles netjes blijft.
WELKE TOEPASSINGEN ZIJN ER?
PE bouwfolie heeft zoals we al eerder noemden oneindig veel toepassingen. Dit heeft onder meer te maken met de veelzijdigheid van het materiaal en de unieke chemische samenstelling. Samengevat kunnen we drie hoofdtoepassingen onderscheiden voor het gebruik van PE folie; als bodembedekking voor een betonnen fundering, als
dampremmende folie bij dak- en gevelconstructies en als beschermmateriaal tijdens de verbouwing en bouw. Hieronder gaan we kort in op de verschillende toepassingen van PE folie.
EEN DAMPREMMENDE PE FOLIE
Zoek je een dampremmende PE folie? Dan kun je het beste gaan voor een product van minimaal 200 micron dik. Waarvoor je een dampremmende PE folie gebruikt? Dat leggen we je graag uit. De dampremmende eigenschappen van deze bouwfolie komen eigenlijk vooral van pas bij het plaatsen van dak- en gevelconstructies. Bij het plaatsen van een dak- of gevelconstructie, kan het plaatsen van isolatiemateriaal natuurlijk niet ontbreken. Een goede isolatie zorgt er immers voor dat het warmer blijft in huis en je minder hard hoeft te stoken. Isolatiemateriaal moet echter goed droog blijven en beschermd worden tegen waterdamp. Hiervoor kun je een dampremmende PE folie gebruiken
WAAR PLAATS JE DE DAMPREMMENDE PE FOLIE?
De dampremmende PE folie plaats je aan de binnenzijde van jouw dak- of gevelconstructie. Dit noemen we ook wel de warme zijde. Door de bouwfolie aan de binnenzijde van de constructie te plaatsen, wordt de waterdamp grotendeels tegengehouden. Hierdoor blijft jouw isolatiemateriaal in topconditie. Ook wordt op deze manier een houten constructie beschermt tegen houtrot. Het is wel van belang dat je een PE folie van 200 micron gebruikt, voor een optimaal dampremmend effect. Het is natuurlijk ook belangrijk om je dak- en gevelconstructie te beschermen tegen vocht van buitenaf. Hiervoor gebruik je juist weer een
dampdoorlatende folie. De plaats je aan de koude zijde.
DAMP EN BOUWFOLIE, HOE WERKT DAT?
Maar is een dampremmende PE folie echt nodig? Jazeker! In elk huis bevindt zich namelijk waterdamp. Dit komt onder meer doordat wijzelf waterdamp uitstoten. Er komt echter ook waterdamp vrij doordat je in huis kookt en doucht. Deze waterdamp baant zich een weg naar buiten. Deels kan je deze damp afvoeren door ramen en deuren open te zetten, maar er is ook een deel dat zich door muur en dak naar buiten probeert te banen. Komt deze damp in je isolatiemateriaal terecht? Dan kan de damp hier condenseren. Door dit vocht kan het materiaal gaan schimmelen, waardoor je isolatiewaarde afneemt. Met een dampremmende PE folie kun je deze waterdamp tegenhouden.
PE FOLIE IN DE FUNDIERING
Een PE folie in de fundering van een huis gebruiken? Het klinkt misschien gek, maar dat is het niet. PE folie van 200 micron wordt namelijk regelmatig gebruikt bij het storten van betonvloeren. Door dit materiaal te plaatsen onder je betonnen vloer, profiteer je van verschillende voordelen. Allereerst biedt het materiaal een beschermende laag tussen het beton en de ondergrond. Door een PE folie in de fundering te plaatsen, wordt voorkomen dat de grond het vocht uit het beton te snel opneemt. Plaats je geen beschermende laag? Dan kan je beton te snel uitdrogen en scheuren. En dat is natuurlijk wel het laatste wat je wilt, bij het plaatsen van een betonvloer.
WAAR JE OP MOET LETTEN
Nog meer voordelen van PE folie in de fundering? Het materiaal zorgt voor een extra goede isolatie en voorkomt optrekkend vocht in de wanden. Bij het plaatsen van deze bouwfolie in de fundering, is het wel belangrijk dat je goed op een aantal punten let. Kies allereerst voor een PE folie van 200 micron. Zo weet je zeker dat je een optimaal resultaat behaalt. Zorg er daarbij ook voor dat je, voor het plaatsen van de bouwfolie, de ondergrond vrijmaakt van obstakels. Ook moeten de verschillende lagen elkaar goed overlappen, anders loopt het vocht immers alsnog weg. Zorg er ook voor dat je de PE bouwfolie deels tegen de wand plaatst. Op die manier voorkom je optrekkend vocht in de wanden.
PE FOLIE OM MEE AF TE DEKKEN
PE folie heeft nog een andere veelvoorkomende toepassing: het is een uitstekend beschermingsmateriaal. Om deze reden wordt het regelmatig gebruikt voor het beschermen van bouwmaterialen die tijdelijk buiten worden opgeslagen. Door gebruik te maken van een stevige PE folie, kun je jouw bouwmateriaal beschermen tegen regen. Ook binnen staat deze bouwfolie zijn mannetje. Ga je schilderen? Dan kun je het materiaal gebruiken om de vloer mee af te dekken. Zo voorkom je, dat je keer op keer elk verfspatje moet opvegen. Ga je slopen en reken je op een hoop stof? Dek je meubels dan af met een goede PE bouwfolie voor een goede stofbescherming.