WAAROM DAMPREMMENDE FOLIE?

Waarom zou je een dampremmende folie aanbrengen in een gevel- of dakconstructie? Kort gezegd beschermt een dampremmende folie de wandconstructie en het isolatiemateriaal tegen vocht van binnenuit. Waar dit vocht vandaan komt? Heel simpel, uit jou. Per dag verliezen we namelijk zeker 2,5 liter vocht per persoon. Daarnaast koken we in huis, douchen we en gaan we in bad. Alle waterdamp die hierdoor ontstaat blijft in de lucht hangen, maar zoekt ook weer een weg naar buiten.

HET PROCES VAN DIFFUSSIE EN DAMPREMMENDE FOLIE

Deze drang van het vocht naar buiten noemen we diffusie. Diffusie komt door het verschil in temperatuur en druk binnen in huis en buiten. Een deel van deze waterdamp gaat, zonder een goede dampremmende folie, dwars door jouw wanden naar buiten, waar het onderweg heel wat schade aan kan richten. Hoe snel vocht door een bepaald materiaal heengaat noemen we de diffusieweerstand. Dampremmende folie heeft een hoge diffusieweerstand en houdt de waterdamp buiten de wandconstructie en in de woning. Om nou te voorkomen dat deze waterdamp blijft hangen is een goede ventilatie en regelmatig luchten van groot belang,

SCHIMMEL EN HOUTROT ZONDER DAMPREMMENDE FOLIE

Plaats je geen dampremmende folie voor jouw isolatiemateriaal en wandconstructie? Dan kan de waterdamp hierin gaan trekken. In je wand is het een stuk kouder dan in huis, waardoor deze waterdamp weer condenseert. Dit levert je vocht op in je isolatiemateriaal en wandconstructie, waar het de nodige schade aan kan richten. Zo kan het isolatiemateriaal gaan schimmelen, waardoor je isolatiewaarde hard achteruit kan gaan. Vergeet dus nooit om een dampremmende folie te plaatsen. Het hoeft echter niet te blijven bij schimmelvorming. Het vocht kan ook zorgen voor houtrot in je wandconstructie, wat de algehele integriteit van je wand flink kan aantasten.

EEN DAMPDICHTE OF DAMPREMMENDE FOLIE?

Maar kan ik nou beter een dampdichte of een dampremmende folie gebruiken? Hoewel deze folies veel op elkaar lijken, zijn ze toch verschillend. Een dampremmende folie houdt wel het meeste vocht tegen, maar kan toch nog wat waterdamp doorlaten. Dit heeft als voordeel, dat het materiaal kan blijven ademen. Een dampdichte folie, zit echt potdicht, en gebruik je vooral in ruimtes met een zeer hoge luchtvochtigheid. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld een sauna, of een zwembad. Weet je niet zeker welk materiaal je het beste kunt gebruiken? Laat je dan adviseren door een bouwconstructeur.

WAAR WORDT EEN DAMPREMMENDE FOLIE GEPLAATST?

Een dampremmende folie wordt altijd aan de binnenzijde van de wand- of dakconstructie geplaatst. Deze zijde noemen we ook wel de rode zijde, of warme zijde. Eigenlijk kun je altijd onthouden dat je een dampremmende folie altijd zo dicht mogelijk bij het leefgedeelte plaatsen tegen het isolatiemateriaal aan. De waterdamp die tegen de folie op botst, kan zo niet in de wandconstructie komen. Hoe je die waterdamp dan vervolgens naar buiten krijgt? Zorg voor een goede ventilatie en voor voldoende ventilatiekanalen. Hier kan de waterdamp toch naar buiten en houd je ook het leefklimaat gezond. Een te hoge luchtvochtigheid kan niet alleen zorgen voor schimmelvorming in huis, maar kan ook leiden tot ademhalingsklachten.

EEN HAMBURGER MET DAMOPEN- EN DAMPREMMENDE FOLIE

De dampremmende folie is niet de enige folie die wordt gebruikt in een dak- of gevelconstructie. Zo heb je namelijk ook nog een dampdoorlatende folie. Dit materiaal wordt geplaatst aan de buitenzijde van de dak- of gevelconstructie, maar heeft weer een heel andere functie. Deze folie moet er namelijk voor zorgen dat waterdamp, van binnenuit de gevelconstructie, naar buiten kan worden afgevoerd. Het afvoeren van deze waterdamp gebeurt door zeer kleine microperforaties. Van buitenaf is dit materiaal overigens waterdicht, zodat ook neerslag niet in de dakconstructie kan komen. Zo biedt je de constructie met een damopen- én een dampremmende folie een uitstekende bescherming.

HOE MOET JE DAMPREMMENDE FOLIE AANBRENGEN?

Dampremmende folie kun je op verschillende manieren aanbrengen, maar er zijn een aantal gemene delers. Zo plaats je het altijd aan de goede kant van het isolatiemateriaal, dus de warme zijde. Sommige bouwvakkers geven de voorkeur eraan om de bouwfolie horizontaal aan te brengen. Andere bouwlui kiezen er juist weer voor om deze verticaal aan te brengen. Als puntje bij paaltje komt, maakt dit echter maar weinig verschil. Voor een optimaal resultaat is het wel belangrijk om de verschillende banen dampremmende folie elkaar goed te laten overlappen. 

Profitip: of je nou een dampremmende folie aanbreng in een wand- of dakconstructie, je kunt dit op dezelfde manier doen.

OVERLAP VAN DE BANEN DAMPREMMENDE FOLIE

De overlap van de verschillende banen dampremmende folie moeten voor een goed resultaat minimaal 10 cm bedragen. Doe ook weer niet aan overkill en zorg dat de overlappingen niet breder zijn dan maximaal 20 cm. De naden van de dampremmende folie kun je weer dicht tapen. Hiervoor kun je gebruikmaken van een aluminium tape. Je kunt ervoor kiezen om de folie vast te nieten of vast te lijmen. Tape de nietjes ook weer af, om ervoor te zorgen dat het vocht niet alsnog in het isolatiemateriaal kan komen. 

Profitip: sommige dampremmende folies hebben een binnen- en buitenkant. Let er dus altijd goed op dat je folie met de juiste zijde naar je toe plaatst.

DAMPREMMENDE FOLIE DAK

Gebruik altijd een gewapende dampremmende folie in het dak. Een dak kun je natuurlijk op twee manieren isoleren: van binnen naar buiten, of van buiten naar binnen. Maar waar moet je de dampremmende folie dan in het dak plaatsen? Ga je van binnen naar buiten isoleren? Dan plaats je eerst een dampopen folie, dan isolatiemateriaal en vervolgens een dampremmende folie. Werk je van buiten naar binnen? Plaats dan eerst een dampremmende folie, dan isolatiemateriaal en vervolgens een dampopen variant. Zit alles netjes op zijn plek? Dan kun je verder gaan met de rest van de dakbedekking.

WANNEER GEBRUIK JE GEEN DAMPREMMENDE FOLIE IN EEN DAK?

Kun je soms ook beter geen dampremmende folie in een dakconstructie gebruiken? Jazeker. Dit geldt bijvoorbeeld wanneer je ervoor kiest om een dak vanaf de buitenkant te isoleren, maar er al een dampremmende EPDM folie buiten aanwezig is. Wanneer je in dit geval ook nog een dampremmende folie aan de warme zijde plaatst, blijft vocht gevangen tussen de twee lagen folie. In zulke gevallen kun je kiezen voor een speciale klimaatfolie. Dit product houdt het vocht in de constructie wanneer dit vereist is. Wanneer er echter teveel vocht in de constructie is, ademt dit product. Hierdoor kan de overtollige waterdamp weer naar buiten.

DAMPREMMENDE FOLIE BIJ EEN PLAT DAK

Dampremmende folie bij een plat dak is geen overbodige luxe, maar uiterste noodzaak. Zoals we allemaal weten, stijgt warme lucht, en hiermee ook de waterdamp op. We willen natuurlijk voorkomen dat deze waterdamp in het isolatiemateriaal terecht komt. Daarom plaatsen we ook een dampremmende folie onder een plat dak. Net zoals bij een schuin dak, plaatsen we het materiaal aan de warme zijde van de constructie. Een bijkomend voordeel van dampremmende folie in een plat dak is, dat het dak ook meteen tochtdicht wordt. Niet vergeten de naden af te plakken!

DAMPREMMENDE FOLIE VOORZETWAND

Plaats ook onze dampremmende folie bij je voorzetwand. Je kunt dit zowel doen bij een voorzetwand van metaal en een voorzetwand van hout. In beide gevallen voorkomt de dampremmende folie bij je voorzetwand, dat vocht in de houten of stalen constructie kan dringen. Gebruik je geen beschermende materiaal bij je voorzetwand? Dan bestaat er de kans dat op den duur het houten skelet door het vocht kan gaan rotten. Bij een metalen constructie, kan juist roest weer een probleem opleveren.

ISOLATIE MET DAMPREMMENDE FOLIE

De isolatie met dampremmende folie kan in een woning optimaal blijven bij juist gebruik. Dit komt allereerst doordat vocht het isolatiemateriaal niet aantast, waardoor de isolatiewaarde intact blijft. Daarbij zorgt dampremmende folie voor een goede isolatie, doordat warme lucht niet door de wand of het plafond naar buiten kan trekken. Werk je met een wandskelet van hout? Dan maak je in veel gevallen gebruik van isolatiemateriaal als steenwol of glaswol. Beide soorten isolatiemateriaal zijn dampopen en daarbij is dus een goede dampremmende folie onmisbaar. Dit voorkomt dat vocht in het skelet en het isolatiemateriaal komt.

DAMPREMMENDE FOLIE MET SPIJKERFKLENS

Maak je gebruik van isolatiemateriaal met spijkerflens? Dan hoef je niet perse ook nog een dampremmende folie te gebruiken, omdat dit materiaal al voorzien is van een dampremmende laag. Gebruik je PIR platen met een dubbele aluminium cachering? Dan raden wij alsnog aan om een dampremmende folie te gebruiken. Door het juiste gebruik van deze bouwfolie, kun je jouw stookkosten laag houden. Iets wat geen overbodige luxe is met de gasprijzen van tegenwoordig. Niet alleen zorgt het materiaal ervoor dat je isolatiemateriaal langer meegaat, maar het houdt ook de warmte binnen en de tocht buiten.

DAMPREMMENDE FOLIE VLOER

Een dampremmende folie onder je vloer? Jazeker, ook voor je vloer kan dit product worden gebruikt. Zo wordt een dampremmende folie veel gebruikt om houten vloeren tegen optrekkend vocht te beschermen. Hierbij wordt het materiaal geplaatst op de bodem van de kruipruimte. Door de dampremmende folie hier onder je vloer te plaatsen, wordt voorkomen dat vocht vanuit de grond de vloer kan beschadigen. Het materiaal in de kruipruimte plaatsen, voorkomt daarbij ook dat het isolatiemateriaal gaat schimmelen en is dus een noodzakelijke maatregel.

DAMPREMMENDE FOLIE BADKAMER

Een van de ruimtes waar een dampremmende folie niet mag ontbreken, is de badkamer. Deze ruimtes hebben een erg hoge luchtvochtigheid. Plaats deze dampremmende folie in de badkamer wand. Hierdoor bescherm je het isolatiemateriaal en de wandconstructie optimaal. Ook is het van belang om het materiaal te plaatsen in het plafond. Zorg in je badkamer daarbij altijd voor een goede ventilatie, of een afzuigsysteem. Hierdoor voorkom je dat de luchtvochtigheid in de badkamer te hoog blijft. Bij de isolatie van de badkamer, kan het daarbij ook zeker de moeite waard zijn om een dampdichte folie te gebruiken. Laat je hierover goed adviseren bij het plaatsen van de badkamer.

VERSCHILLENDE SOORTEN DAMPREMMENDE FOLIES

Bij Profipack hebben we verschillende soorten dampremmende folies in het assortiment. Wil je een eenvoudig, maar degelijk product? Dan kun je kiezen voor een gewone PE folie. Dit product werkt vanaf 200 micron ook dampremmend en kan daarnaast ook nog voor zeer veel andere doeleinden worden gebruikt. Zo kun je er ook vloeren mee afdekken, kan het dienen als tijdelijke beglazing én kun je bouwmateriaal mee beschermen.

EEN GEWAPENDE DAMPREMMENDE FOLIE

Wil je gaan voor een zeer sterkende dampremmende folie? Dan moet je kiezen voor één van onze gewapende varianten. Deze gewapende dampremmende folie bestaat uit een constructie van 3 lagen LDPE, welke is versterkt met een weefsel van polypropyleen. Dankzij dit weefsel, is het product bijzonder scheurvast en gaat het erg lang mee. Het product wordt erg veel gebruikt in hellende daken boven de 25 graden. We hebben ook een gewapende aluminiumfolie in ons assortiment. Deze wordt onder meer toegepast in ruimtes met grote temperatuurverschillen, zoals in een sauna of een sportschool om de RC-waarde op te voeren.

DAMPREMMENDE FOLIE KOPEN BIJ PROFIPACK

Bij Profipack kun je verschillende soorten dampremmende folies kopen voor een aantrekkelijke prijs. Heb je een bouwbedrijf en ben je op zoeken naar grote hoeveelheden materiaal? Dan kun je bij Profipack ook dampremmende folie kopen met aantrekkelijke staffelkortingen. Plaats je op een werkdag een bestelling voor 16:00 uur? Dan verzenden wij jouw bestelling dezelfde dag nog. Zo weet je zeker, dat wanneer je dampremmende folie bij Profipack koopt, je het materiaal snel in huis hebt. 

We hebben bij Profipack een ruim assortiment aan bouwfolies. Zo verkopen wij DPC folieEPDM folie en diverse soorten afdekfolie en afdekvlies. Naast deze folies hebben we ook nog veel andere bouwmaterialen in huis. Zo kun je bij ons puinzakken, Leadax en kantstroken.

Dampremmende folie is folie die optrekkend vocht tegenhoudt. Om deze reden wordt het vaak in een badkamer of in een sauna gebruikt. De warme, vochtige dampen worden namelijk tegengehouden, waardoor het vocht in jouw isolatie of in de houten constructie niet tot schimmelvorming of houtrot leidt.
Door dampremmende folie te plaatsen voorkom je dat condens in jouw isolatiemateriaal of in jouw houten constructie terecht komt. Hierdoor zal het isolatiemateriaal niet gaan schimmelen en krijgt houtrot geen kans. Dampremmende folie wordt afgeraden wanneer er al vocht in het isolatiemateriaal of in de houten constructie aanwezig is. Dit vocht kan door de folie anders namelijk geen kant meer op.
Dampremmende folie wordt vaak gebruikt in erg vochtige ruimtes, zoals sauna’s of badkamers. De dampremmende folie beschermt jouw isolatiemateriaal en houten constructie tegen schimmelvorming en houtrot. De folie houdt optrekkend vocht namelijk goed tegen.