Waarom herbruikbare verpakkingen? Een stap naar duurzaamheid en efficiëntie



Leontien
Montfoort, 25 april 2024 

TAGS:
retourdozen, verzendzakken retour, verzendzakken met dubbele plakstrip, speedboxen, gripzakjes, gebruikte kartonnen dozen, autolock dozen, ziplock zakjes


In 2021 werd zo'n 80% van de verpakkingen gerecycled of hergebruikt, waarbij Nederland voorop loopt in milieubewuste verpakkingen. Wist je dat veel verpakkingen gemaakt zijn voor enkelvoudig gebruik, maar makkelijk meerdere keren kunnen dienen als stevige verpakking? Denk aan de kartonnen verzenddoos die je ontvangt of verstuurt - hij is nog lang niet klaar na één keer! Door bijvoorbeeld een retourstrip of stevig materiaal kunnen deze verpakkingen keer op keer worden ingezet, waardoor ze een cruciale rol spelen in de circulaire economie. In dit blog lees je alles over herbruikbare verpakkingen, wat zijn de voordelen, wat zijn de nadelen en welke verpakkingen kunnen er allemaal meerdere keren worden verzonden?

Ontdek de verschillende herbruikbare verpakkingen: van retourzakken tot gripzakjes en meer

Er bestaan verschillende soorten herbruikbare verpakkingen, elk ontworpen voor specifieke toepassingen en hergebruiksmogelijkheden. Sommige verpakkingen, zoals retour verzendzakken en -dozen met plak- en retourstrips, kunnen twee keer worden gebruikt. Anderen, zoals gripzakjes en ronde kartonnen kokers, zijn gemaakt voor onbeperkt gebruik vanwege hun gemakkelijke hersluitbaarheid en heropenbaarheid zonder schade aan de verpakking. Verpakkingen zoals Amerikaanse kartonnen vouwdozen, die gesloten worden met tape, kunnen ook meerdere keren worden gebruikt, maar vereisen wel nieuw sluitingsmateriaal voor herhaaldelijk gebruik. Deze diversiteit aan herbruikbare verpakkingen biedt flexibiliteit en milieuvriendelijke oplossingen voor verschillende transport- en opslagbehoeften. Het is wel van belang altijd naar de staat van de verpakking te kijken, op basis daarvan kun je beslissen of de verpakking nog eens verzonden kan worden.

Voordelen van herbruikbare verpakkingen

Hoewel veel verpakkingen in Nederland tegenwoordig gerecycled kunnen worden, belanden er nog steeds veel verpakkingen te snel in de prullenbak. Het hergebruiken van verpakkingen biedt tal van voordelen. Ten eerste vermindert het de vraag naar nieuwe verpakkingsmaterialen, wat op zijn beurt de druk op natuurlijke hulpbronnen verlicht en de afvalproductie vermindert. Daarnaast draagt hergebruik bij aan een efficiënter gebruik van middelen en vermindert het de CO2-uitstoot die gepaard gaat met de productie van nieuwe verpakkingen. Door verpakkingen twee of zelfs meerdere keren te gebruiken, kunnen we samen een positieve impact hebben op het milieu en een duurzamere toekomst creëren.

Ontdek de voordelen van herbruikbare verpakkingen

Herbruikbare verpakkingen bieden verschillende voordelen voor zowel het milieu als bedrijven. Door het verminderen van de vraag naar nieuwe verpakkingsmaterialen helpen ze bij het behoud van natuurlijke hulpbronnen en verminderen ze de hoeveelheid afval die op stortplaatsen belandt. Bovendien dragen herbruikbare verpakkingen bij aan de vermindering van de CO2-uitstoot, omdat ze vaak meerdere keren kunnen worden gebruikt voordat ze gerecycled of verbrand worden. Voor bedrijven betekent het gebruik van herbruikbare verpakkingen ook kostenbesparingen op lange termijn, aangezien ze minder vaak nieuwe verpakkingsmaterialen hoeven aan te schaffen. Door te kiezen voor herbruikbare verpakkingen, kunnen zowel consumenten als bedrijven bijdragen aan een schonere, groenere toekomst.

Het overwegen van nadelen bij herbruikbare verpakkingen

Hoewel herbruikbare verpakkingen vele voordelen bieden, zijn er ook enkele nadelen om in overweging te nemen. Een van de belangrijkste nadelen is dat herbruikbare verpakkingen vaak duurder zijn in de aanschaf dan eenmalige verpakkingen. Tot slot moeten herbruikbare verpakkingen voor verzending zorgvuldig worden gecontroleerd op kwaliteit en eventuele beschadigingen voordat ze opnieuw worden gebruikt.

De duurzaamheid van een verpakking

De duurzaamheid van een herbruikbare verpakking is een krachtige troef die zorgt voor minder afval. Door herhaaldelijk gebruikt te worden, verminderen herbruikbare verpakkingen de vraag naar nieuwe grondstoffen en verminderen ze de hoeveelheid afval die op stortplaatsen belandt. Dit draagt bij aan het behoud van natuurlijke hulpbronnen en vermindert de CO2-uitstoot die gepaard gaat met de productie van nieuwe verpakkingen. Door te kiezen voor herbruikbare verpakkingen kunnen consumenten en bedrijven een significante bijdrage leveren aan het verminderen van hun ecologische voetafdruk en het creëren van een meer duurzame toekomst.

Zeer ruim assortiment aan herbruikbare verpakkingen

Bij Profipack vind je een zeer ruim assortiment aan herbruikbare verpakkingen die perfect aansluiten bij de moderne behoeften van duurzaamheid en milieubewustzijn. Met een uitgebreid aanbod van herbruikbare verpakkingsoplossingen biedt Profipack niet alleen praktische oplossingen voor verschillende toepassingen, maar ook een bewuste keuze voor het verminderen van afval. Van herbruikbare kartonnen dozen tot retour verzendzakken, in het assortiment van Profipack vind je verschillende opties. Door te investeren in herbruikbare verpakkingen bij Profipack, kunnen bedrijven en particulieren hun ecologische voetafdruk verkleinen en bijdragen aan een duurzamere toekomst.

Coex retour zakken

Coex retourzakken bieden een ideale oplossing voor het retourneren van producten. Deze zakken zijn niet alleen voorzien van een handige plakstrip, maar ook met een slimme retourstrip. Deze unieke eigenschap stelt klanten in staat om producten eenvoudig terug te sturen in dezelfde verpakking waarin ze zijn ontvangen, waardoor verspilling van verpakkingsmateriaal wordt geminimaliseerd en de impact op het milieu wordt verminderd.

Met het besef dat een aanzienlijk deel van de online bestelde kleding (30 tot 40%) wordt geretourneerd, worden coex retourzakken een waardevolle en duurzame keuze voor zowel consumenten als bedrijven. Deze zakken bieden niet alleen gemak, maar dragen ook bij aan een meer circulaire en milieubewuste verpakking.

Gebruikte kartonnen dozen

Bij Profipack ontdek je duurzame gebruikte dozen die perfect zijn voor een tweede leven. Deze dozen kunnen lichte gebruikssporen vertonen, zoals een stukje tape, maar ze zijn nog in uitstekende staat. Elke partij gebruikte dozen ondergaat een grondige kwaliteitscontrole. Wanneer de dozen te beschadigd zijn of niet schoon genoeg, worden ze gerecycled als oud papier.

In de meeste gevallen zijn de tweedehands dozen misproducties met slechts een kleine drukfout. Hierdoor krijg je eigenlijk een gloednieuw product, maar dan voor een veel lagere prijs. Door te kiezen voor gebruikte kartonnen dozen draag je bij aan een duurzamere wereld door hergebruik te stimuleren en tegelijkertijd kosten te besparen. Maak een milieubewuste keuze zonder concessies te doen aan kwaliteit en functionaliteit.

Kartonnen dozen

Kartonnen dozen zijn uitstekende verpakkingen om vaker dan één keer te gebruiken, mits ze nog in goede staat verkeren. Dankzij hun stevigheid en veelzijdigheid zijn kartonnen dozen ideaal voor hergebruik. Zolang de staat van de doos nog goed is, kunnen ze meerdere malen worden gebruikt voor verzending, opslag of verhuizingen.

Het gebruik van kartonnen dozen als herbruikbare verpakkingen is niet alleen praktisch, maar ook milieuvriendelijk. Door dozen opnieuw te gebruiken verminder je de behoefte aan nieuwe verpakkingsmaterialen en minimaliseer je afval. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de dozen schoon en onbeschadigd zijn voordat ze opnieuw worden gebruikt, maar met de juiste zorg kunnen kartonnen dozen een duurzame en kostenefficiënte oplossing bieden voor verschillende verpakkingsbehoeften.

"Van wegwerp naar herbruikbaar: een verschuiving in denken voor een betere wereld."

Luke Schalk
Vertegenwoordiger bij Profipack

Open en sluits - Hersluitbare gripzakjes

Hersluitbare gripzakjes zijn een handige en veelzijdige herbruikbare verpakkingsoplossing voor verschillende formaten producten. Deze zakjes zijn voorzien van een handige sluiting, zoals een druksluiting, waardoor ze gemakkelijk kunnen worden geopend en gesloten, keer op keer. Of het nu gaat om het opslaan van kleine onderdelen, het organiseren van sieraden of het verpakken van snacks voor onderweg, hersluitbare gripzakjes bieden een praktische en milieuvriendelijke oplossing.

Door hun herbruikbaarheid verminderen ze niet alleen de behoefte aan wegwerpverpakkingen, maar helpen ze ook bij het organiseren en behouden van de frisheid van de inhoud. Met hersluitbare gripzakjes kun je op een efficiënte en duurzame manier omgaan met verpakkingen, wat zowel goed is voor het milieu als voor jouw gemak.

Vierkante kartonnen kokers

Vierkante kartonnen kokers zijn een handige en duurzame verpakkingen voor het veilig verzenden of opslaan van verschillende producten, zoals posters, documenten of textiel. Veel verzendkokers zijn voorzien van zowel een sluitstrip als de mogelijkheid om opnieuw te worden gesloten met tape, waardoor ze veelzijdig en praktisch zijn. De sluitstrip maakt het eenvoudig om de kokers snel en veilig te verzegelen, terwijl de optie om ze opnieuw te sluiten met verpakkingstape betekent dat ze meerdere keren kunnen worden gebruikt. Het opnieuw gebruiken is kostenbesparend en vermindert de milieu-impact. Of het nu gaat om het versturen van producten of het organiseren van opslag, vierkante kartonnen kokers bieden een betrouwbare en flexibele oplossing die zowel functioneel als milieuvriendelijk is.

Ronde kartonnen kokers

Ronde kartonnen kokers zijn niet alleen handig voor het veilig opslaan en verzenden van posters en ander langwerpig materiaal, maar ze bieden ook het voordeel van herbruikbaarheid. Dankzij hun constructie kunnen deze kokers gemakkelijk worden heropend zonder beschadigd te raken, waardoor de verpakking keer op keer kan worden hergebruikt. Dit maakt ze niet alleen kostenbesparend op de lange termijn, maar ook milieuvriendelijk doordat ze afval minimaliseren.

Of het nu gaat om het opbergen van kunstwerken, het versturen van documenten of het organiseren van bouwplannen, ronde kartonnen kokers bieden een duurzame en praktische oplossing. Met hun mogelijkheid tot hergebruik dragen ze bij aan een circulaire benadering van verpakkingen, waarbij efficiëntie en milieuvriendelijkheid hand in hand gaan.

Vergrendel gemakkelijk, verzend slim met Autolock dozen

Autolock retourdozen zijn een handige en efficiënte herbruikbare verpakkingsoplossing voor verschillende verzendbehoeften. Met hun unieke ontwerp kunnen deze dozen snel en gemakkelijk worden opgezet zonder dat er tape nodig is. Het autolock systeem zorgt ervoor dat de dozen stevig worden vergrendeld zodra ze zijn opgezet, waardoor ze direct klaar zijn voor gebruik. Door hun herbruikbaarheid kunnen autolock dozen meerdere keren worden gebruikt, wat niet alleen kostenbesparend is, maar ook milieuvriendelijk doordat ze afval minimaliseren. Of het nu gaat om het verzenden van producten of het opslaan van goederen, autolock dozen bieden een praktische en duurzame verpakkingsoplossing die voldoet aan de eisen van een efficiënt verzendproces.

Retourdozen

Retourdozen zijn slimme herbruikbare verpakkingsoplossingen die zijn ontworpen om het retourproces te vereenvoudigen. Naast de gebruikelijke plakstrip zijn retourdozen voorzien van een handige retourstrip. Deze retourstrip maakt het mogelijk om de doos eenvoudig te openen en opnieuw te sluiten, waardoor retourzendingen snel en probleemloos kunnen worden verwerkt. Dankzij deze functie kunnen klanten producten gemakkelijk terugsturen in dezelfde verpakking waarin ze zijn ontvangen, wat niet alleen handig is voor de ontvanger, maar ook afval bespaart. Door te investeren in retourdozen, kunnen bedrijven het retourproces stroomlijnen en tegelijkertijd een duurzame en klantgerichte benadering van verpakkingen bieden.

Speedbox voor herhaaldelijk gebruik

Speedboxen zijn doordachte herbruikbare verpakkingsoplossingen die uitblinken in snelheid en efficiëntie. Met hun voorgevouwen vouwlijnen en eenvoudig in elkaar te zetten ontwerp kunnen speedboxen snel worden opgezet, waardoor ze ideaal zijn voor situaties waarin tijd van essentieel belang is. Deze dozen zijn gemaakt om het verpakkingsproces te versnellen zonder in te leveren op kwaliteit of stevigheid.

Door hun herbruikbaarheid kunnen speedboxen bovendien meerdere keren worden gebruikt, waardoor ze niet alleen kosteneffectief zijn, maar ook bijdragen aan het verminderen van afval. Of het nu gaat om het verzenden van producten of het organiseren van opslag, speedboxen bieden een betrouwbare en praktische verpakkingsoplossing die voldoet aan de eisen van een snel veranderende wereld. Met speedboxen kunnen bedrijven hun verzendprocessen optimaliseren.

Postdoos

De herbruikbare postdoos is een veelzijdige herbruikbare verzendverpakking die voldoet aan de groeiende behoefte aan duurzame verzendopties. Gemaakt van hoogwaardige en duurzame materialen, biedt de herbruikbare postdoos een milieuvriendelijk alternatief voor traditionele eenmalige verpakkingen. Dankzij haar herbruikbare opties kan deze doos meerdere keren worden gebruikt, waardoor zowel kosten worden bespaard als afval wordt verminderd. Met de nadruk op duurzaamheid draagt de herbruikbare postdoos bij aan het verminderen van de milieu-impact van verzendingen, terwijl ze tegelijkertijd een betrouwbare en effectieve verpakkingsoplossing bieden voor diverse verzendbehoeften.

Dozen met fixatie

Dozen met fixatie zijn slim ontworpen herbruikbare verpakkingsoplossingen die specifiek zijn gemaakt om de inhoud tijdens transport stevig op hun plaats te houden. Naast hun functionaliteit als fixatie-elementen, bieden deze dozen een duurzame verpakkingsoplossing voor herhaaldelijk gebruik. Gemaakt van hoogwaardige materialen, kunnen ze meerdere keren worden gebruikt, waardoor kosten worden bespaard en afval wordt verminderd. Sommige van deze verpakkingen zijn zelfs voorzien van een retourstrip, waardoor ze niet alleen geschikt zijn voor eenmalige verzending van nieuwe producten, maar ook voor het gemakkelijk retourneren van producten. Met hun combinatie van fixatie en herbruikbaarheid bieden dozen met fixatie een doeltreffende en milieuvriendelijke oplossing voor diverse verpakkingsbehoeften.

Stazakken met hersluitbare gripsluiting

Stazakken zijn veelzijdige herbruikbare verpakkingsoplossingen die niet alleen handig zijn voor het bewaren van producten, maar ook voor hergebruik. Dankzij hun handige sluiting zijn deze zakken gemakkelijk te openen en te hersluiten, waardoor ze ideaal zijn voor meerdere toepassingen. Door deze zakken te gebruiken als gebruikte verpakkingen kunnen ze een tweede leven krijgen en bijdragen aan het verminderen van plastic afval. Of het nu gaat om het opslaan van snacks, vloeistoffen of andere producten, stazakken bieden een handige en milieuvriendelijke oplossing voor het hergebruiken van lege verpakkingen.

duurzame Verhuisdozen

Verhuisdozen zijn niet alleen handig voor één keer gebruik bij een verhuizing, maar ze zijn ook duurzaam en kunnen meerdere keren worden gebruikt. Deze stevige kartonnen dozen bieden een betrouwbare oplossing voor het verpakken en transporteren van diverse producten tijdens een verhuizing. Na gebruik kunnen verhuisdozen eenvoudig worden opgeslagen en later opnieuw worden gebruikt voor toekomstige verhuizingen of voor opslagdoeleinden. Door hun herbruikbaarheid verminderen verhuisdozen niet alleen de behoefte aan nieuwe verpakkingsmaterialen, maar dragen ze ook bij aan het verminderen van afval. Met hun robuuste constructie en het vermogen om meerdere keren te worden gebruikt, bieden verhuisdozen een kosteneffectieve en milieuvriendelijke oplossing voor het verpakken tijdens verhuizingen en opslag.

Coex retourzakken -duurzaam gemak voor terugzendingen

Bij Profipack bieden we verschillende soorten en maten verzendzakken, waaronder exemplaren met een handige retourstrip. Deze verzendzakken zijn niet alleen ideaal voor het veilig verzenden van verschillende items, maar ook voor het vereenvoudigen van het retourproces. De retourstrip maakt het gemakkelijk voor ontvangers om de zakken opnieuw te sluiten en terug te sturen naar de afzender, indien nodig. Dit bespaart tijd en moeite bij het verwerken van retourzendingen en zorgt voor een naadloze ervaring voor zowel verzender als ontvanger. Met onze verzendzakken met retourstrip kunnen bedrijven efficiënter omgaan met retourzendingen.

Ziplock zakjes voor slimme organisatie en herhaaldelijk gebruik

Ziplock zakjes zijn handige herbruikbare verpakkingsoplossingen die perfect zijn voor het opslaan en organiseren van kleine items zoals snacks, sieraden en knutselbenodigdheden. Met hun handige ziplock-sluiting kunnen deze zakjes gemakkelijk worden geopend en gesloten, waardoor ze keer op keer kunnen worden gebruikt. Of het nu gaat om het meenemen van snacks onderweg, het opbergen van kleine spulletjes in huis of het organiseren van reisbenodigdheden, ziplock zakjes bieden een veelzijdige en praktische oplossing. Door hun herbruikbaarheid verminderen ze niet alleen de behoefte aan wegwerpverpakkingen, maar dragen ze ook bij aan een meer georganiseerde en duurzame levensstijl. Met ziplock zakjes kun je op een efficiënte en milieuvriendelijke manier omgaan met verpakkingen, terwijl je tegelijkertijd jouw spullen veilig en georganiseerd houdt.

Een ruim assortiment en het beste advies

Bij Profipack bieden we naast deze herbruikbare verpakkingen ook een uitgebreid assortiment aan andere verpakkingsoplossingen. Of je nu op zoek bent naar kartonnen dozen, enveloppen, beschermende verpakkingsmaterialen of speciale verzendzakken, wij hebben het allemaal. Onze experts staan altijd voor je klaar om vragen te beantwoorden en je te voorzien van het beste advies voor jouw specifieke. Wij bieden hoogwaardige producten en professioneel advies om aan al jouw verpakkingsbehoeften te voldoen.

Alle verzendverpakkingen






SHOP duurzame producten uit deze blog

Gebruikte kartonnen doos 380 x 260 x 270mm (dubbele golf)
  • Stevige dubbele golf
  • Goed voor het Milieu
Artikelnummer: 271003

Op voorraad

Vanaf
€ 0,55
Coex verzendzakken retour 360 x 535mm (100 st)
  • Sterk en ondoorzichtig materiaal
  • Geschikt voor o.a. kleding
Artikelnummer: 101563

Op voorraad

Vanaf
€ 10,50
Speedbox autolock retour dozen 310 x 230 x 160mm
  • Snel op te zetten
  • Zelfklevende milieuvriendelijke sluiting
Artikelnummer: 277013

Op voorraad

Vanaf
€ 1,17





OOK INTERESSANT over duurzame verpakkingen