Van golfkarton tot kartonnen doos: Zo zit dat …

Golfkarton- kartonnen doos - dubbele golf


Nina Westland
Montfoort, 18 juni 2018 

TAGS:

Amerikaans vouwdoos, dubbele golf,
enkele golf, golfkarton, karton, papier, verhuisdozen


Als je een online bestelling plaatst, komt het pakketje vaak binnen in een kartonnen doos. Tegenwoordig weet je niet beter. Golfkartonnen dozen blijken één van de veiligste verpakkingen te zijn voor producten. Daarom worden ze voor zoveel doeleinden gebruikt, zoals verhuizen (verhuisdozen) en opslag. Je kunt het je bijna niet voorstellen, maar een kartonnen doos wordt van papier gemaakt. Hoe kan dit dan toch zo sterk zijn en veilig voor je producten? In deze blog vertellen we alles over het proces van papier naar golfkarton tot dé kartonnen doos.

Van papier tot een rol golfkarton

Papier is de basis van golfkarton. Voor een kartonnen doos wordt niet het standaard A4-papier gebruikt, dat je gebruikt voor jouw printer. Het papier wat als basis voor karton wordt gebruikt bestaat voor driekwart uit gerecycled papier. Om een rol golfkarton te maken wordt het papier warm en nat gemaakt. Zo wordt het papier flexibel. Om de golven te vormen wordt het papier geperst in een mal met ribbels. Vervolgens wordt er op de boven- en onderkant van de golven lijm gesmeerd, zodat er een laag papier boven- en onderop de golven geplakt kan worden. Vervolgens wordt het papier gedroogd. En zo ontstaat er golfkarton op rol, waarmee je oneindig veel kan doen.

De geheime kracht van golfkarton

Een vel gerecycled papier is slap en vormt totaal geen bescherming. Waarom is golfkarton dan wél zo sterk? Dit komt door de zogenoemde golven in het karton. Deze golven zijn stootwerend. Hoe sterk een doos is hangt af van de dikte van de golf en het aantal golflagen. Zo bestaan er drie verschillende soorten golfkarton.

kartonnen doos: De enkele golf

Golfkarton met een enkele golf is de standaard variant. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een enkele laag van het geribbelde papier. De golfhoogte is 2,6 milimeter. Dit is de standaard hoogte.

Bekijk alle kartonnen dozen met enkele golf


Golfkarton - enkele golf - kartonnen dozen

KARTONNEN DOOS: De dubbele golf

Een kartonnen doos gemaakt met een dubbele golf bestaat uit twee lagen geribbeld papier. Het karton is opgebouwd uit drie lagen papier en twee lagen golfpapier. Hierdoor worden schokken nog beter opgevangen. Het karton is sterker en minder flexibel dan het karton met enkele golf.

Bekijk alle kartonnen dozen met dubbele golf

Golfkarton - dubbele golf - kartonnen dozen

De driedubbele golf

Een doos gemaakt met een driedubbele laag golfkarton wordt vaak gebruikt bij lang transport. Producten moeten zeer goed beschermd worden voor de lange reis. Driedubbel golfkarton bestaat uit 4 lagen papier en 3 lagen geribbeld papier. Het karton is zeer sterk en scheurt niet.


de bekende amerikaanse vouwdoos

Om van golfkarton een golfkartonnen doos te maken heb je rillen en slitsen nodig. Slitsen zijn de uitsparingen in een doos en de vouwranden worden rillen genoemd. Door deze uitsparingen en vouwranden, kun je uiteindelijk een opbergdoos maken. De rillen en slitsen worden uitgesneden in een machine. Om de juiste lijnen te tekenen voor een doos wordt gebruik gemaakt van een mal. Iedere doos heeft een eigen mal. De bekendste opbergdoos is de Amerikaanse vouwdoos.

Lees ook: "De speedbox: met een kartonnen doos alles super snel ingepakt, uitgepakt en retour gestuurd!"

Golfkarton, een logische keuze

Golfkarton is één van de meest duurzame verpakkingen. Zo is een golfkartonnen verpakking biologisch afbreekbaar, omdat hij gemaakt wordt van natuurlijke producten. Golfkarton wordt namelijk gemaakt van houtpulp, zetmeellijm en 80 procent gerecycled papier. Iedere kartonnen doos wordt dus gemaakt van gerecyclede producten en wordt ook weer 100 procent gerecycled tot een nieuwe doos. Daarnaast kan de kartonnen doos gewoon ook weer herbruikt worden. Een golfkartonnen doos die eenmalig wordt gebruikt voldoet aan de HACCP normen en is erg hygiënisch. Geen wonder dat meer dan 70 procent van alle versproducten vervoerd wordt in golfkarton. Naast ecologisch en hygiënisch is golfkarton ook rendabel. Een kartonnen doos is namelijk erg licht, dus dat betekent minder transportkosten. 

Bekijk alle kartonnen dozen

Golfkarton - kartonnen dozen - #Profifacts

OOK INTERESSANT