Verzendverpakkingen voor online retailers: trends van nu

Verzendverpakking online - Profipack Verpakkingsmaterialen


Leontien
Montfoort, 29 juni 2023 

TAGS:

verzendverpakkingen, verzendmaterialen, webshop verpakkingen, webshop pakketdozen, verzenddozen, webshop verzendmateriaal, e-commerce verpakkingen, e-commerce verzendzakken



Op jaarbasis worden honderden miljoenen producten in verzendverpakkingen verzonden. Dit zijn er heel wat! Het is dus begrijpelijk dat dit om de nodige voorbereiding en logistiek vraagt. Om producten te versturen, is een goede en stevige verzendverpakking onmisbaar. Verzendverpakkingen zijn dus waar het allemaal begint. Bovendien zijn op het gebied van verpakken en verzenden de nodige ontwikkelingen te zien. Welke trends er op dit moment zijn en hoe je de juiste verzendverpakking kiest, ontdek je in dit blog.

De trends van dit moment

Er zijn veel verschillende soorten verzendverpakkingen. Hierdoor is het begrijpelijk dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. We helpen je dan ook graag door je te voorzien van informatie over de huidige trends en ontwikkelingen op het gebied van verzendverpakkingen. Dit geeft je niet alleen een prettig overzicht van de mogelijkheden, maar hierdoor kom je ook meer te weten over de wensen van de klant. De maatschappelijke ontwikkelingen zijn bovendien voor elk bedrijf belangrijk, omdat deze vaak gepaard gaan met bepaalde regelgeving.

Duurzaamheid voert de boventoon

De term 'duurzaamheid' kom je steeds meer tegen en is daarmee als meest opvallende trend te benoemen. Het is dan ook een bekend gegeven dat er een zekere mate van inspanning vereist is voor het behoudt van een goede leefwereld. Als (online) retailer kun ook jij hier absoluut je steentje aan bijdragen en er zijn diverse manieren, waarop je dit kunt doen.

Lees ook: "Duurzaam verpakken; wat is belangrijk?"


Van kartonnen enveloppen tot recyclebare zak

Kijkend naar deze trend, dan valt in eerste instantie te denken aan het gebruik van duurzame materialen. Om te beginnen is het dan ook goed om te weten dat al onze verzendverpakkingen milieuvriendelijk zijn. Neem bijvoorbeeld onze kartonnen enveloppen en verzenddozen, welke gemaakt zijn van maar liefst zeventig tot wel honderd procent gerecycled materiaal! Zo'n verpakking kopen, is dus een verantwoorde keuze.

Stevige verzenddozen geschikt voor hergebruik

Ook vormt hergebruik een belangrijk aspect op het gebied van duurzaamheid. Hoewel dit uiteraard enigszins samenhangt met het gebruik van de juiste, verantwoorde materialen voor verzendverpakkingen, verdient dit punt toch verdere aandacht. Het gaat namelijk verder dan enkel het recyclen van de materialen om weer tot een nieuw product te komen. Bij hergebruik kun je ook kiezen voor producten in de huidige vorm, die op zichzelf nog prima zijn voor een volgende ronde. Wat dacht je bijvoorbeeld van gebruikte kartonnen dozen? Ben je op zoek naar verzendverpakkingen voor je producten, dan is het een goede start om deze optie te overwegen. Wij bieden gebruikte verzenddozen aan van verschillende formaten die er nog heel goed uit zien en uiteraard nog van prima kwaliteit zijn. De meeste verzendverpakkingen versturen wij zelfs direct vanuit het magazijn, zo ook deze gebruikte kartonnen dozen.

Eenvoudig hoeft niet saai te zijn

Een andere, duidelijk zichtbare trend is dat verpakkingen als het ware steeds minder aantrekkelijk worden. Dit voorkomt dat verzendverpakkingen opvallen en dat de inhoud, al dan niet deels, prijsgeven wordt. Op deze manier wordt geprobeerd diefstal van verzendverpakkingen tegen te gaan.

Natuurlijke verzendverpakkingen hebben vaak een bruinige kleur en een veelvoorkomend misverstand is dat dit als saai gezien wordt. Dit is echter onterecht, want juist het natuurlijke karakter van een verzendverpakking is iets waar toch veel mensen waarde aan hechten. Daarbij stralen veel kartonnen verpakkingen zelfs iets van luxe uit, zeker als deze verzendverpakkingen gemaakt zijn van stevig golfkarton. Het minimalistische karakter is dan ook zeker een opvallende ontwikkeling op de huidige markt.

Maatwerk wordt gewaardeerd

Opvallend is evengoed het produceren van maatwerk. De grote hoeveelheid loze ruimte in veel verzendverpakkingen vormt al enige tijd onderwerp van discussie. Luchtreductie behoort dan ook tot de trends op het gebied van verzendverpakkingen.

Kies de juiste verzendverpakkingen

Verkoop je kleine producten die prima door de brievenbus passen, dan is het zonde om een verzendverpakking te gebruiken die, omwille van het grote formaat, met de pakketpost mee moet. Niet alleen moeten er hierdoor meer ritten gereden worden, maar ook kost het jou als ondernemer meer aan materiaal. Te grote verzendverpakkingen worden doorgaans bovendien door de klant gezien als onnodig en belastend. Producten die in de juiste verzendverpakking verstuurd worden, laten dan ook een betere indruk achter. Iedere ondernemer weet hoe belangrijk dit is. De eerste indruk van verzendverpakkingen heeft namelijk een groot effect op de terugkomst van een klant en daarmee op de omzet van je bedrijf.

Een stevige verzendverpakking van verschillende formaten

Om je wat op weg te helpen, kun je ongetwijfeld een aantal concrete voorbeelden gebruiken. De Speedbox autolock dozen en postdozen autoclock zijn een goed voorbeeld van verzendverpakkingen waar je op maat mee kunt verzenden. Dit zijn namelijk stevige verzenddozen, bij ons verkrijgbaar in verschillende formaten, die in hoogte verstelbaar zijn. Voordeel van deze verzendverpakkingen is dat ze vlug op te zetten zijn. Ook in gebruik zijn deze ze eenvoudig, aangezien deze verzendverpakkingen voorzien zijn van een zelfklevende sluiting die bovendien milieuvriendelijk is. Het gebruik van tape is daarmee overbodig. Ook dit is overigens een kleine trend die te zien is.

Nog een voorbeeld

Een ander voorbeeld is om te kijken naar de mogelijkheid om een verzendzak te gebruiken als verzendverpakking. In vergelijking met dozen zijn zakken namelijk een stuk meer flexibel. Dit heeft als voordeel dat er meer pakketjes tegelijk met de bezorging mee kunnen, omdat dergelijke verzendverpakkingen nu eenmaal minder ruimte in beslag nemen. Dit is dan ook zeker iets wat we steeds meer tegenkomen en wat daardoor als trend te benoemen is. Zo zie je dat het loont om te kijken naar verzendverpakkingen die het best aansluiten bij het product. Kleding, handdoeken en accessoires zijn voorbeelden van items die zich prima lenen om in een andere verzendverpakking verstuurd te worden.

Vergeet de klantbeleving niet

De beleving van de klant speelt een steeds grote rol; ook zo'n opvallende trend. Natuurlijk is het een ruim begrip en is niet elke klant hetzelfde, maar als we kijken naar deze trend, dan springen er een aantal aspecten rond de verzendverpakkingen uit. Deze aspecten hebben betrekking op onder meer het gemak voor de klant en een stukje persoonlijkheid van de verzendverpakkingen. We lichten beide punten graag nader toe.

Gemak voor de klant

Het valt niet te ontkennen dat klanten hoge verwachtingen hebben van verzendverpakkingen. Niet alleen moeten pakketdozen namelijk stevig en duurzaam zijn, maar ook moet de verpakking de klant voorzien van gemak, wat geheel logisch is. Niemand wordt vrolijk van een moeilijk te openen verpakking en verzenddozen die niet te gebruiken zijn voor het retour sturen van een product, zijn ook niet zo geliefd. Verpak je zelf veel producten op dagelijkse basis, dan is gemak ook iets dat voor jou als verkopende partij van groot belang is. Gemak staat in deze gelijk aan efficiëntie en daarbij; tijd is geld. Deze zichtbare trend heeft dan ook betrekking op de eenvoud van verzendverpakkingen. Dit is een belangrijke ontwikkeling die tegemoet komt aan zowel de eisen van de verzender als aan die van de ontvanger, maar hoe draag je hier nu het best aan bij?

Verzenden en retourneren in één

Een retourverzendzak of retourdoos die voor het retourneren van bestelde producten gebruikt kan worden, is één van de specifieke voorbeelden van deze ontwikkeling. Een kleine tien procent van de verzonden pakketten gaat retour, wat op zich niet veel lijkt, maar op jaarbasis toch echt wel wat is. Door gebruik te maken van verzendverpakkingen zoals retourdozen die op zichzelf geschikt zijn als verzendverpakking voor het terugzenden van producten, voorkom je dat er een nieuwe verpakking nodig is. Wil je dus verzendverpakkingen kopen, speel dan in op de trend die het mogelijk maakt om te versturen naar de klant en voor hen te retourneren in één. Onder andere onze papieren verzendzakken zijn hier als verzendverpakkingen geschikt voor.

Is bescherming nodig?

Onder gemak wordt echter nog meer verstaan. Klanten willen immers duidelijkheid over het scheiden van verzendverpakkingen en hebben het liefst dat ze niet met rommel komen te zitten. Verzenddozen versturen zonder al te veel afval voor de klant is dus belangrijk, waarbij het direct helder is welk product bij het oud papier of plastic kan en welk verzendmateriaal niet. Niet altijd valt te voorkomen dat je opvulmateriaal nodig hebt. Schuivende producten in verzendverpakkingen kunnen namelijk leiden tot schade en bepaalde producten zijn gewoonweg kwetsbaar, waardoor bescherming gewenst is. Wat we tegenwoordig veel zien, is dat er in toenemende mate gebruik gemaakt wordt van papieren opvulmateriaal, wat dan eenvoudig met een kartonnen verzendverpakking bij het oud papier mag.

Verzendverpakkingen laten bedrukken

Wist je trouwens dat Profipack ook bedrukte verzenddozen in het assortiment heeft? Neem gerust eens een kijkje bij onze borrelboxen, geschenkdozen of ga voor een brievenbusdoos met voorgedrukte tekst. Allen zeer attente verzendverpakkingen. Een lintje of een sticker met tekst of logo is tot slot ook altijd een goede toevoeging om verzendverpakkingen desgewenst op te fleuren. Kijken we namelijk naar het toenemend belang van een positieve klantbeleving, dan hebben we enerzijds genoemd dat eenvoud meer en meer te zien is als je kijkt naar verzendverpakkingen op zich. Anderzijds zijn er ook momenten, waarop toch wel dat beetje extra aandacht gewenst is. Je hebt al kunnen lezen dat Profipack naast tal van standaard, maar milieubewuste, verzendverpakkingen ook bedrukte dozen in het uitgebreide assortiment heeft opgenomen. Mogelijk is dit echter toch niet helemaal wat je zoekt. In zo'n geval is het goed om te weten dat Profipack de mogelijkheid biedt tot het laten bedrukken van verzendverpakkingen naar eigen idee. Veel bedrijven bedrukken enkel grote aantallen, maar bij Profipack kun je ook al terecht voor het bedrukken van verzendverpakkingen in kleinere oplages.

Lees ook: "Welk verpakkingsmateriaal voor je webshop is er allemaal"

Ben je dus op zoek naar een stevige verzendverpakking die voorzien is van een persoonlijk tintje? Dan is deze optie zeker de moeite waard. Niet alleen geef je de verpakking op deze manier net dat beetje extra, maar ook kun je het zien als een stukje reclame. Het is dan ook een goede en veel gebruikte marketingstrategie. Het plaatsen van het bedrijfslogo of een slagzin, kenmerkend voor je bedrijf, zijn voorbeelden van de mogelijkheden. Naast het voordeel van een stukje reclame, zijn beide opties zeer geschikt om een goede indruk achter te laten en de verzendverpakking er verzorgd uit te laten zien.


Is een trend een blijvertje?

Kenmerkend aan een trend is dat het aan verandering onderhevig is. Zo zullen er trends zijn die komen en weer gaan, maar er zijn ook ontwikkelingen die blijven en zich al dan niet doorontwikkelen. Kijkend naar de hierboven genoemde punten, dan valt te concluderen dat het trends zijn die waarschijnlijk niet meer weg te denken zijn, al valt natuurlijk niet volledig te voorspellen hoe een en ander in de toekomst zal gaan. Het thema duurzaamheid is echter iets dat centraal staat en zal blijven staan, zeker met het oog op de toenemende hoeveelheid verpakkingen en verzendingen. Hoe het bijvoorbeeld zit met verzendverpakkingen van plastic, is daarentegen minder te voorspellen. Plastic is op zichzelf prima te recyclen, maar zolang de inzameling van dit materiaal nog te wensen over laat, blijft de toekomst meer onzeker. Je doet er als ondernemer dan ook altijd goed aan om ontwikkelingen op de voet te volgen. Hiermee zorg je voor een goede bijdrage aan een betere leefwereld en laat je aan je klanten zien dat je zorgvuldig te werk gaat, iets dat zeker gewaardeerd en beloond zal worden in de vorm van een verhoogde verkoop.

Alle verzendverpakkingen






Shop verzendverpakkingen voor je webshop

Speedbox autolock retour dozen 430 x 310 x 210mm
  • Snel op te zetten
  • Zelfklevende milieuvriendelijke sluiting
Artikelnummer: 277014

Op voorraad

Vanaf
€ 2,15
Coex verzendzakken retour 340 x 400mm (100 st)
  • Sterk materiaal
  • Voor veel doeleinden geschikt
Artikelnummer: 101562

Op voorraad

Vanaf
€ 6,50
Brievenbusdozen wit A4+ 345 x 225 x 27mm
  • Stevige verzenddoos
  • Milieuvriendelijk
Artikelnummer: 274017

Op voorraad

Vanaf
€ 0,31





OOK INTERESSANT over verzendverpakkingen