duurzaam verhuizen: 21 tips

Duurzaam verhuizen met Profipack verhuismaterialen


Nina Westland
Montfoort, 18 november 2021 

TAGS:

Verhuizen, duurzaam,
verhuisdekens, verhuismaterialen,
verhuisdozen. 

Is een duurzame verhuizing mogelijk?

Duurzaam verhuizen is iets wat de laatste jaren steeds belangrijker is geworden voor zowel particulieren als verhuisbedrijven. Of een duurzame verhuizing mogelijk is? Jazeker! Rondom een verhuizing komt natuurlijk heel wat kijken. Als particulier moet je natuurlijk voldoende mensen en verhuisdozen regelen en een grote schoonmaak in je huis houden. Verhuisbedrijven moeten daarnaast zorgen voor voldoende verpakkingsmateriaal en vervoer. Wij leggen je graag uit hoe je van duurzaam verhuizen een kunst maakt en welke duurzame verhuismaterialen er allemaal op de markt zijn. Dit doen we aan de hand van 21 tips voor een duurzame verhuizing.

We lopen verschillende tips door voor een duurzame verhuizing. Sommige tips zijn interessant voor jullie als stel dat zich voorbereid op hun verhuizing. Andere zijn juist weer interessant voor jou als verhuizer. Kijk snel aan welke tips jij wat hebt!

Waarom moet ik duurzaam verhuizen?

Duurzaam verhuizen is belangrijk omdat het toekomstbestendig is. Duurzaamheid is de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden in onze maatschappij. Allemaal willen we een goede toekomst voor onze kinderen achterlaten en werken aan een beter milieu. Met het feit dat er jaarlijks meer dan 1,5 miljoen mensen verhuizen, is het niet vreemd dat er ook steeds vaker wordt gekeken naar een duurzame manier van verhuizen. Steeds meer verhuisbedrijven specialiseren zich daarom ook in duurzaam verhuizen. Er is vraag naar en het geeft een positief imago. Ook veel particulieren kijken hoe zij hun eigen verhuizing duurzaam kunnen organiseren.

1. Bereid jezelf goed voor op je duurzame verhuizing

De verhuizing komt eraan! Een spannende en leuke tijd. Naast dat je waarschijnlijk druk bezig bent met behangetjes uitzoeken en nieuwe meubels, is het belangrijk om een duurzame verhuizing goed voor te bereiden. Wat heb je allemaal nodig en wanneer ga je het halen? Gebruik hiervoor een goed notitieblok. Door goed te plannen voorkom je dat je meerdere keren heen en weer moet rijden tussen verschillende winkels om de juiste materialen in huis te halen. Dat is natuurlijk weer beter voor het milieu. Vraag ook op tijd vrienden en familie of ze je kunnen helpen op de ‘grote dag’.

2. Gebruik duurzame verhuisdekens voor jouw duurzame verhuizing

Meubels hebben een grote kans op beschadigingen wanneer je jouw nieuwe woning gaat betrekken. Dit wil je natuurlijk voorkomen, zeker bij dat kostbare kastje van je overgrootmoeder. Om deze reden pak je jouw meubels altijd in met verhuisdekens en plastic meubelhoezen. Zo komen ze zonder krassen en andere beschadigingen met de verhuisauto aan in het nieuwe huis. Ben je milieubewust? Dan kies je natuurlijk voor duurzame verhuisdekens. Deze zijn gemaakt van gerecycled materiaal. Ze doen niet onder voor nieuwe dekens en houden je kostbare spullen in topconditie.

3. Recycle verhuisdekens of lever ze in

Na je duurzame verhuizing, gooi je jouw dekens natuurlijk niet weg. Je kunt ze immers nog een keer gebruiken wanneer je weer verkast. Ook kun je ze uitlenen aan vrienden, maar je kunt er ook allerlei gave dingen van maken. Je kunt er bijvoorbeeld kussenslopen van maken voor je terraskussens of je kunt er een krukje mee bekleden. Lees er alles over in onze blog. Het is bij Profipack ook mogelijk om oude verhuisdekens in te leveren. Hierdoor krijg je weer korting op je nieuwe bestelling. Neem hiervoor contact op met onze klantenservice.


4. Kies voor stevige en duurzame verhuisdozen

We hebben het allemaal misschien weleens meegemaakt: een verhuisdoos die doorzakt. Dozen van de bouwmarkt zijn helaas niet altijd van goede kwaliteit. Maak daarom gebruik van stevige verhuisdozen. Deze gaan niet snel kapot en kun je weer hergebruiken of uitlenen. Lekker duurzaam dus! Onze verhuisdozen zijn ook nog eens deels gemaakt van gerecycled materiaal. Pak ze ook efficiënt in, zodat ze bij elkaar minder ruimte innemen in de verhuisauto.

5. Duurzaam verhuizen met duurzame opvulmaterialen

In sommige verhuisdozen zal loze ruimte overblijven. Hierdoor kunnen je spullen gaan schuiven en beschadigen. Om dit te voorkomen kun je gebruik maken van opvulmateriaal. Dit materiaal voorkomt dat spullen gaan schuiven en vangt schokken op. Wanneer je bezig bent met duurzaam verhuizen, kies je natuurlijk voor duurzame opvulmaterialen. Denk bijvoorbeeld aan papieren opvulmateriaal of luchtzakjes van bio-plastic. Zo vul je loze ruimtes milieubewust op en ben je goed op weg met je duurzame verhuizing.

6.Neem telkens wat mee

Met duurzaam verhuizen kun je al ruim voor de verhuisdag beginnen. Want natuurlijk kun je het niet laten om regelmatig een paar keer in je nieuwe huis te gaan kijken. Je kunt vast niet wachten om erin te trekken en bent waarschijnlijk in je hoofd druk bezig met de inrichting. Daarnaast moet er natuurlijk ook geklust worden. Wees slim en neem bij elk bezoek aan je nieuwe woning alvast wat verhuisdozen mee. Zo hoef je op de daadwerkelijke verhuisdag minder vaak heen en weer te rijden en ben je lekker milieubewust bezig.

7. Gebruik milieuvriendelijk vervoer tijdens je duurzame verhuizing

Natuurlijk hoef je niet alles met de bakfiets te doen. Als je echter kiest voor duurzaam verhuizen, moet je ook kiezen voor milieuvriendelijk vervoer. Kies daarom voor een elektrische verhuiswagen of busje. Niet alleen vermindert dit de CO2-uitstoot, maar het zorgt ook voor minder geluidsoverlast. Lukt dit niet? Gebruik dan een auto met zoveel mogelijk laadruimte, zodat je niet zo vaak heen en weer hoeft te rijden. Ook kun je voor nog meer laadruimte een aanhanger huren.

8. Pak de verhuiswagen duurzaam in

Zorg ervoor dat je de verhuiswagen efficiënt inpakt en voor elke rit zo vol mogelijk stopt. Hierdoor bespaar je op het aantal ritjes tussen je oude en nieuwe woning. Hierdoor stoot je auto weer minder CO2 uit en een elektrische wagen verbruikt hierdoor minder stroom. Daarbij zijn we op deze manier ook nog eens sneller klaar en dat willen we toch allemaal? Zet je meubels goed vast met spanbanden. Ook kastdeuren kun je afsluiten door middel van spanbanden in plaats van de hele kast in te wikkelen met wikkelfolie. Wil je toch gebruik maken van folie om deurtjes af te sluiten? Maak dan gebruik van efficiënte bundelfolie.

9. Een duurzame verhuizing met milieubewust verpakkingsmateriaal

Natuurlijk willen we tijdens een duurzame verhuizing duurzame verpakkingsmaterialen gebruiken dat zo milieuvriendelijk mogelijk is. Gebruik daarom verpakkingsmateriaal van gerecycled papier om bijvoorbeeld glazen of servies in te pakken. Ook kun je gebruik maken van stevig golfkarton om je spullen in te pakken. Na gebruik kan het zo bij het oud papier. Plastic is daarnaast ook niet helemaal passé. Zo kun je gebruik maken van eco noppenfolie, die voor 50 % is gemaakt van gerecycled materiaal.

10. Zorg voor een ‘groene’ lunch

Natuurlijk kunnen verhuizers niet zonder een goede lunch tijdens een zware werkdag. Ga voor een lunch die zo groen mogelijk is. Daarbij bedoelen we niet dat alles moet bestaan uit salades, maar dat je zoveel mogelijk kiest voor biologische producten. Plastic wegwerpservies en -bestek zijn natuurlijk uit den boze. Gebruik milieuvriendelijke borden van papier, kartonnen koffiebekers en bestek van bamboe. Heb je ’s avonds niet zin in koken maar wil je take-out? Bestel dan pizza, want de kartonnen doos kun je direct recyclen.


Duurzame verhuisproducten - Duurzaam verhuizen

11. Gooi niet alles weg bij een duurzame verhuizing

Een verhuizing is natuurlijk hét uitgelezen moment om eens flink op te ruimen. Menig zolder staat vol met rommel en misschien ben je ook wel toe aan nieuwe meubels. Gooi echter niet alles zomaar weg. Veel van jouw oude spullen kunnen een nieuw leven krijgen. Lever je oude spullen bijvoorbeeld in bij de lokale kringloop of biedt het gratis aan op Facebook. Ook kun je oude meubels een likje verf geven, waardoor ze er weer als nieuw uitzien. Kapotte apparaten moet je daarbij niet zomaar weggooien, maar deze kun je inleveren bij de milieustraat van jouw gemeente.

12. Shop ‘nieuw’ meubilair bij de kringloop

Als je dan toch bij de kringloop bent om oude spullen in te leveren, kun je natuurlijk net zo goed even kijken of er niet wat voor jouw nieuwe huis bij zit. Door oude meubels een nieuw leven te geven, ben je enorm duurzaam bezig. Misschien vind je wel een paar leuke vintage meubels of een leuk opknapproject!

13. Duurzaam verhuizen en een duurzame inrichting

Bij een verhuizing worden vaak nieuwe meubels aangeschaft. Als je kiest voor duurzaam verhuizen, kun je natuurlijk ook het beste kiezen voor een duurzame inrichting. Naast dat je natuurlijk tweedehands meubels kunt aanschaffen voor je nieuwe woning, kun je ook kiezen voor nieuwe meubels en apparaten die duurzaam zijn. Zo kun je kiezen voor houten meubels met een FSC-certificaat, een energiezuinige koelkast of vriezer en energiezuinige lampen. Zo maak je een enorm milieubewuste start in je nieuwe woning!

14. Gebruik duurzame beschermhoezen

Naast verhuisdekens kun je ook gebruik maken van plastic beschermhoezen om je meubels tijdens een verhuizing te beschermen. Maar plastic moet je toch zoveel mogelijk vermijden? Dat klopt, maar deze plastic meubelhoezen zijn voor 50% gemaakt van gerecycled materiaal. Ze beschermen je meubels tegen vocht, stof en vuil tijdens een verhuizing. Ze zijn ook erg handig voor wanneer een onhandige vriend komt helpen schilderen. Er zijn daarnaast ook nog luxe beschermhoezen in de omloop, welke enorm lang meegaan en een geweldige bescherming bieden. Ze zijn zeer geschikt voor professionele verhuisbedrijven.

15. Duurzame tape voor een duurzame verhuizing

Bij een duurzame verhuizing, mag duurzame tape natuurlijk niet ontbreken. Gebruik daarom papieren tape als je dozen dicht wilt tapen. Deze tape is erg goed te recyclen en bijzonder milieuvriendelijk. Je kunt natuurlijk ook PVC tape gebruiken om dekens vast te plakken, waarmee je meubels hebt ingepakt. Iets minder milieuvriendelijk misschien, maar de tape heeft wel een natuurlijke belijming en een uitstekende kleefkracht. Tape kun je verder ook nog gebruiken om verpakkingen van eco noppenfolie mee vast te tapen. Daarnaast kun je verschillende gereedschappen uit je schuurtje, zoals een bezem, riek en schop, bundelen met tape.


Duurzame papieren tape van Profipack

16. Klus op een duurzame manier

Natuurlijk kun je tijdens het klussen in je nieuwe woning rekening houden met duurzaamheid. Gebruik bijvoorbeeld watergedragen verf of milieuvriendelijk behang. Kies je voor een houten vloer? Let er dan op dat het hout FSC-gecertificeerd is. Voor bepaalde klussen kun je ook gebruik maken van sloophout of andere gebruikte bouwmaterialen. Daarbij zorg je er natuurlijk voor dat je nieuwe woning goed geïsoleerd is en maak je hiervoor gebruik van duurzaam isolatiemateriaal. Ben je niet zo’n klusser? Leen dan het gereedschap van een handige vriend en schaf het niet zelf aan.

17. Kies voor een milieuvriendelijke schoonmaak

Je oude huis moet je natuurlijk schoon opleveren, maar ook je nieuwe huis kan meestal wel een goede poetsbeurt gebruiken. Zeker de wc, waar ik weet niet wie op heeft gezeten. Zorg ervoor dat je hiervoor milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen gebruikt zoals schoonmaakazijn, groene zeep en soda. Schoonmaakmiddel komt immers uiteindelijk in de afvoer terecht en daarom kun je het beste kiezen voor producten die het milieu zo min mogelijk belasten. Ook kun je beter gebruikmaken van uitwasbare doekjes, dan wegwerpdoekjes. Zo wordt je nieuwe woning fris en op een milieuvriendelijke manier schoon!

18. Gooi voedsel niet weg!

Met een verhuizing wordt het ook tijd om je koelkast, voorraadkast en natuurlijk je vriezer op te schonen. Eten gooien we natuurlijk liever niet weg. Echter, bevroren producten verhuizen? Niet zo handig, zeker niet als je in een file komt te staan. Begin dus ruim van tevoren met het leegeten van je vriezer. Voor je koelkast geldt hetzelfde, al begrijpen we dat je die beschimmelde tomaat weggooit😉. Kom je in je voorraadkast producten tegen die je echt niet gaat opeten? Gooi ze dan niet weg, maar kijk of je de producten kunt doneren, bijvoorbeeld aan het Leger des Heils.

19. Gooi schadelijke producten op een verantwoorde manier weg

Veel mensen, vooral mannen, verzamelen door de jaren heen nogal wat materiaal in de garage dat ze niet meer nodig hebben. Er is bijvoorbeeld nog maar een klein restje verf over in een blik, of die motorolie is oud. Weggooien die hap dus! Ho! Stop! Zulk soort producten zijn schadelijk voor het milieu en kunnen niet zomaar in de kliko. Blikken met restjes verf, insectenverdelger en oude motorolie lever je aan bij de milieustraat in jouw gemeente. Lekker groen bezig!

20. Duurzaam verhuizen met een duurzaam verhuisbedrijf

Zie je een beetje op tegen een duurzame verhuizing en weet je niet hoe je alles goed moet organiseren? Neem dan een duurzaam verhuisbedrijf in de arm. Een verantwoord verhuisbedrijf heeft onder meer het ISO 14001 certificaat, wat aangeeft dat het bedrijf op een verantwoorde manier omgaat met het milieu. Ook een certificaat van Erkende Verhuizers geeft onder meer aan dat een verhuisbedrijf op een verantwoorde manier omgaat met het milieu. Duurzame verhuizers hebben ook regelmatig elektrische verhuiswagens.

21. Geef je adreswijziging op tijd door!

Het ligt misschien voor de hand, maar veel mensen vergeten het: op tijd een adreswijziging doorgeven. Hierdoor kunnen post en pakketjes nog een tijd op je oude adres arriveren. Je moet de post weer ophalen bij de nieuwe bewoners van je huis of het laten opsturen. Dat draagt natuurlijk niet bij aan een duurzame verhuizing. Verschillende instanties moet je op tijd op de hoogte stellen. Denk bijvoorbeeld aan de basketbalclub van je kind en de verschillende online winkels waar je regelmatig bestellingen plaatst. Geef je nieuwe adres ook tijdig door aan de gemeente van je nieuwe woonplaats. Dit kan al vier weken voordat je definitief van woning wisselt.

We hopen dat we je met deze blog wat tips hebben kunnen geven voor een duurzame verhuizing. Kom je niet uit een bepaald verhuisvraagstuk en wil je de raad van een expert? Neem dan even contact op met onze 
klantenservice.


Alle verhuisdozen


SHOP verhuismaterialen UIT DEZE BLOG

Noppenfolie ECO gerecycled groen - 100cm x 100m x 80my
Noppenfolie ECO gerecycled groen 100cm x 100m x 80my
  • Gemaakt van gerecycled plastic
  • Schokabsorberend
Artikelnummer: 140071

Op voorraad

1 € 54,45

2 € 51,40

4 € 50,20

8 € 49,00

16 € 47,80

Vanaf
€ 45,40
Paper Friend box opvulmateriaal - 400mm x 450m x 60gr
Paper Friend box opvulmateriaal 400mm x 450m x 60gr
  • 100% duurzaam
  • Makkelijk af te scheuren
Artikelnummer: 810073

Op voorraad

DUURZAAM
palletvoordeel

1 € 25,95

2 € 25,25

4 € 24,70

8 € 24,50

16 € 23,95

Vanaf
€ 20,95 € 18,95
Glazendoos verhuisdoos + verdeling voor 75 glazen
Glazendoos verhuisdoos verdeling voor 75 glazen
  • Speciaal voor glazen
  • Stevige vakverdeling
Artikelnummer: 271273

Tijdelijk niet leverbaar

1 € 13,95

2 € 13,50

5 € 12,50

10 € 11,95

50 € 11,25


OOK INTERESSANT