UN dozen voor gevaarlijke stoffen, van verpakken tot transport

UN dozen transport


Nina Westland
Montfoort, 25 juli 2018 

TAGS:

4G en 4GV dozen, 4G dozen, 4GV dozen gevaarlijk transport,
gevaarlijke stoffen, UN-dozen, UN verpakkingen


Er zijn zeer gevaarlijke stoffen in de wereld. Daarom zijn er regels opgesteld als het gaat om transport en opslag van deze stoffen. In deze blog vertellen we je meer over de regels rond het verpakken van gevaarlijke stoffen en vooral over de functie van de UN dozen.

CLP, in een notendop

Voor het vervoeren van gevaarlijke stoffen zijn er strenge Europese regels opgesteld. Deze regels kun je vinden in het CLP. Wij vertellen kort wat er in het CLP geschreven staat als het gaat om het verpakken en etiketteren van producten met gevaarlijke stoffen.

Wanneer is een stof gevaarlijk?

Fabrikanten, importeurs en distributeurs moeten gevaarlijke stoffen in hun producten kenbaar maken aan de transportbedrijven en de consument.

Dit dien je ten alle tijden op de verpakking te vermelden in de volgende situaties:

+ als de stof of het mengsel ingedeeld is als gevaarlijk. Bekijk hier de lijst met gevaarlijke stoffen
+ als het product gevaarlijke stoffen of mengsels bevat boven de bepaalde drempelwaarde
+ het voorwerp ontploffingseigenschappen heeft

Bekijk hier de CLP-richtlijnen voor werkgevers en werknemers.

UN dozen: De beste kartonnen verpakkingen voor gevaarlijke stoffen

‘’Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden.’’ Dit spreekwoord kunnen we ook gebruiken als het gaat om transport. Er zijn verschillende manieren om producten te vervoeren naar de eindgebruiker. Zo kun je producten transporteren via de weg (ADR), spoorweg (RID), binnenvaartschepen (ADN), zeevracht (IMGD) en luchtvracht (ICAO / IATA). UN-dozen zijn speciaal ontworpen en gekeurd volgens de regels van de UN (United Nations) voor het transport van gevaarlijke stoffen. UN-gekeurde dozen zijn waterafstotend en hebben een vochtresistente kleefstof. Het grote voordeel van UN-dozen is, dat ze zijn geclassificeerd voor alle soorten transport. Er bestaan twee soorten UN dozen:

UN 4G dozen

De letter G staat voor karton. Een 4G verpakking heeft dus een buitenverpakking van karton in combinatie met één of meerdere binnenverpakkingen. De binnenverpakking is getest op één samenstelling met de kartonnen doos in combinatie met tape en opvulmateriaal.

Let op: een buitenverpakking met een UN -markering betekent niet automatisch dat de verpakking geschikt is voor verschillende binnenverpakkingen.

UN 4GV dozen

Er zijn verpakkingen waarbij binnenverpakkingen gewisseld kunnen worden. Deze zijn getest volgens de richtlijnen van verpakkingsgroep I (X). Deze hebben een glazen binnenverpakking met een dubbel nettogewicht. Als de verpakking geschikt is voor meerdere binnenverpakkingen wordt dit aangeduid met de letter V. Zo heeft de 4GV verpakking een kartonnen (G) buiten verpakking en is de UN-doos geschikt voor meerdere binnenverpakkingen (V).

Profipack heeft verschillende maten UN-dozen in het assortiment. Kijk dus goed welk formaat je nodig hebt, voor de meest efficiënte manier van verpakken.

UN DOZEN Helemaal opgevuld en dicht getapet

Nu je de juiste UN doos hebt, is het belangrijk om te weten hoe je producten met gevaarlijke stoffen verpakt in de doos. Als er in de UN doos nog lege ruimtes zijn, dienen deze opgevuld te worden met speciaal opvulmateriaal. Je moet hierbij het opvulmateriaal gebruiken waarmee de UN-doos is getest. Een veel voorkomend opvulmateriaal is vermiculiet. Vermiculiet is een zacht opvulmateriaal met een hoog absorptievermogen. Ideaal voor gevaarlijke stoffen.

Vervolgens is het noodzaak om de UN-doos zo goed mogelijk dicht te tapen. Ook hier moet je de tape gebruiken waarmee de UN-doos is getest. Een veel gebruikte tape is kruislings versterkte tape. Wij hebben in ons assortiment kruislings versterkte  filamenttape. Kruislings versterkt wil zeggen dat er in de lengte en breedte glasvezeldraden zijn toegevoegd aan de tape. Door deze glasvezeldraden is de filamenttape zeer sterk.  Daarnaast heeft de tape een hoge kleefkracht. Door het gebruik van filamenttape voorkom je dat een UN doos open kan gaan tijdens transport.

UN doos labelen met een etiket

Gevaarlijke stoffen worden aangeduid met een etiket. Zo kunnen transportbedrijven goed zien wat voor producten in de verpakking zitten. Er zijn onder meer etiketten voor ontvlambare producten en voor producten met explosiegevaar. Etiketten moeten op de UN doos duidelijk zichtbaar worden geplaatst. Je kunt dus niet genoeg etiketten in huis hebben, want zonder etiket houd je je niet aan de wet!

Hieronder kun je een overzicht vinden van alle klasse gevaarlijke stoffen en welke etiketten hierbij horen.

Let op: Deze etiketten zijn speciaal voor het transport over de weg (ADR). De etiketten kunnen afwijken voor de andere soorten transport.

UN dozen - labels

We hebben u veel informatie gegeven over het transport van gevaarlijke stoffen. We kunnen ons voorstellen dat u nog vragen heeft. Neem daarom gerust contact op met onze klantenservice, als u meer wilt weten over het transport van gevaarlijke stoffen.

Bekijk alle UN verpakkingen


OOK INTERESSANT