Milieuvriendelijk verpakken, de wereld van morgen!



Nina Westland
Montfoort, 26 november 2018

TAGS:

Bewust, biologisch, duurzaamheid, 
milieuvriendelijk verpakken


Je kunt er niet meer om heen: duurzaamheid, milieuvriendelijkheid... Je komt overal wel iets tegen wat in het teken staat van duurzaamheid. Zo wordt je in het kader van milieuvriendelijkheid gestimuleerd door je werkgever om met het openbaar vervoer te reizen naar je werk. Eenmaal op het station aangekomen sta je in de koffiecorner in de rij met je hervulbare koffiebeker. In elke hoek staan drie kleurrijke prullenbakken: oranje, blauw en groen. Oftewel: plastic, karton en GFT. We maken er één groot feest van wat betreft het scheiden van afval. Maar is het scheiden van afval wel zo effectief als we denken? En wanneer zijn verpakkingen milieuvriendelijk of duurzaam?

Milieuvriendelijk verpakken met Plastic of papier?

Als je denkt aan milieuvriendelijke verpakkingen denk je meteen aan bruine papieren verpakkingen. Niet voor niets zijn winkeliers bezig met het vervangen van plastic tasjes naar papieren tasjes zou je denken. Maar is dit terecht?

Het productieproces van papieren verpakkingen veroorzaakt minder broeikasgassen. De grondstof van papieren verpakkingen is hout. Hout is hernieuwbaar, maar hier heb je wel productiebossen voor nodig en deze nemen veel ruimte in. Het productieproces van plastic heeft een hogere 
CO2-uitstoot. Maar plastic is sterker dan papier. Zo kun je meer artikelen kwijt in een plastic tas dan eenzelfde tas van papier. Ook kun je plastic verpakkingen goed hergebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld verpakkingsmaterialen, zoals noppenfolie, meerdere malen gebruiken.

Papier en plastic hebben dus allebei zo hun eigen charme, maar plastic heeft één groot nadeel: de plastic soep. Zwerfafval wat in zee belandt. Dus kun je gebruik maken van plastic verpakkingsmaterialen? Ja! Recycle plastic verpakkingen goed of hergebruik de verpakkingen. Zo worden plastic verpakkingen, duurzame verpakkingen.

Is bioplastic de oplossing?

Biologische milieuvriendelijke plastic verpakkingen worden gemaakt van natuurlijke producten, zoals aardappels. Het productieproces van biologisch verpakkingsmateriaal is dus een stuk milieuvriendelijker, omdat dit producten zijn die je opnieuw kunt aanplanten. Op dit moment worden biologische verpakkingsmaterialen nog niet apart gerecycled. Misschien een idee voor de toekomst?

Wanneer is een verpakking milieuvriendelijk of duurzaam?

Eigenlijk zijn alle verpakkingen duurzaam op hun eigen manier. Zolang we allemaal maar alle producten blijven scheiden en recyclen. Normale verpakkingsmaterialen worden dan gerecyclede  verpakkingsmaterialen. Krijg je een pakket in een kartonnen doos? Stuur jouw pakket dan in dezelfde doos weer naar een ander. En kies als bedrijf voor disposables van natuurlijke materialen, zoals de producten van Biodore. Dit zijn producten die eenmalig worden gebruikt, dus wil je het productieproces zo milieuvriendelijk mogelijk maken.

milieuvriendelijk verpakken: Bewuste keuze

Het grootste probleem is zwerfafval. Gooi daarom nooit afval op straat. Hoe biologisch de verpakking ook is. Gebruik producten die je kunt hergebruiken of recyclen. Zo maken we samen de wereld een stukje beter!

Bekijk alle duurzame verpakkingsmaterialen





OOK INTERESSANT over milieuvriendelijk verpakken