Wat jij nog niet wist over noppenfolie

Noppenfolie, ook wel bekend als bubbeltjesplastic. Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar toch zijn er een aantal leuke weetjes die jij nog niet wist over dit product. Noppenfolie wordt nu vooral gebruikt om kwetsbare producten te beschermen tijdens transport, maar het werkt bijvoorbeeld ook goed tegen stress. Benieuwd naar de rest? Lees dan vooral verder, want vandaag lees je alle leuke weetjes over noppenfolie in onze nieuwe blog.

Verlaagt je stressniveau

Ken je dat moment nog, dat je een vel noppenfolie in je handen had en je het zonder enig besef aan het kapot knappen was? Heerlijk gevoel. Het werkt waarschijnlijk voor iedereen net zo aanstekelijk. Uit onderzoek blijkt namelijk dat kapot knappen van noppenfolie voor afleiding zorgt. Eén minuut bubbeltjes ploppen staat gelijk aan een massage van 30 minuten. Dit ontdekte een Amerikaanse student, toen zij lang ergens op moest wachten. Ze werd rustig en alert door het knappen van noppenfolie. Toch blijft het een raadsel, waarom dit nou voor veel mensen zo kalmeren werkt. Het zou namelijk ook te maken kunnen hebben met het feit dat mensen een fijn gevoel krijgen bij aanrakingen. Doordat je over de noppen heen gaat en ze laat knappen worden je aanrakingssensaties gesimuleerd.

Oorspronkelijk ontworpen als behangpapier

In 1957 werd noppenfolie per ongeluk uitgevonden door Alfred en de Zwitserse uitvinder Marc Chavannes. De twee mannen waren wilden behang op de markt brengen dat makkelijk schoon te maken was. Om dit te testen plakten ze twee douchgordijnen aan elkaar en daartussen ontstonden kleine belletjes door de dampen. Dit deden ze expres om een zo origineel mogelijke structuur en vorm te krijgen. Zo ontstond het eerste 3D-behang, wat een uitvinding! Toch heeft dit idee nooit veel succes gehad, maar de verpakkingsindustrie wist daar wel raad mee. Namelijk rond 1959 werd noppenfolie voor het eerst echt gebruikt als verpakkingsmateriaal.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Werkt als isolatie

Waar noppenfolie allemaal niet goed voor is, er zijn zoveel mogelijkheden. Maar wist je dat het ook een goed isolatiemateriaal is? Heel wat mensen gebruiken het materiaal om hun huis voor een deel te isoleren. Het is een goedkopere maar toch efficiënte manier van isoleren. Je kunt het gebruiken voor het dak, een spouwmuur en zelfs de vloer.

Profi-tip: Wil je een makkelijke oplossing om warmte binnen te houden? Gebruik dan noppenfolie. Je knipt een stuk noppenfolie uit die dezelfde omvang heeft als het raam. Spuit vervolgens water over het raam en plak de folie er tegenaan. Werkt uitstekend! Handig om met een klein budget, bijvoorbeeld kassen te isoleren.

Wereldrecord noppenfolie ploppen

Honderden leerlingen op een Amerikaanse school in New Jersey, probeerden een nieuw wereldrecord neer te zetten. Namelijk: het wereldrecord noppenfolie ploppen. De leerlingen stonden met zoveel mogelijk personen op de folie te stampen, wat voor een oorverdovend geluid zorgden. Twee minuten lang stampten ze de lucht uit 743 vierkante meter folie. Dit was goed genoeg voor een plek in het Wereldrecord boek.